Hlavní obsah

Bartoš couvl, peníze na bydlení půjdou z rozpočtu průběžně

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) už netrvá na tom, aby šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) v návrhu rozpočtu pro příští rok přisypal sedm miliard korun na výstavbu deseti tisíc bytů navíc. Ta ale podle Bartoše ohrožena není, peníze mají být uvolňovány postupně. Může to ale být až v dalších letech.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve Sněmovně

Článek

Vláda se chystá peníze dodávat průběžně podle aktuální potřeby obcí, které budou nájemní byty a domy stavět. Bartoš tak označil poslední jednání pětikoalice o rozpočtu za úspěšné.

Ministr financí Stanjura Českému rozhlasu řekl, že většina peněz pro program na bytovou výstavbu bude třeba až v rozpočtech na roky 2026 a 2027. Pokud budou nějaké náklady i v příštím roce, vláda podle něj potřebné peníze dodá.

„Ty programy poběží, mohou se spustit. Žádné projekty v oblasti dostupného bydlení se kvůli státnímu rozpočtu nezastaví a z Evropy nám žádné sankce nehrozí,“ zdůraznil ministr.

O návrhu rozpočtu bude podle něj ale vláda ještě jednat, podrobně dohodu představí až po schválení kabinetem.

Návrh rozpočtu je pro Piráty nepřijatelný

Domácí

Bartoš po zveřejnění návrhu rozpočtu na začátku září uvedl, že pro Piráty není přijatelný, konsolidace se podle něj nesmí dít za cenu rezignace na program výstavby bydlení. Požadoval přidání sedmi miliard korun. Potíže přitom má i s podporou samotného zákona o bydlení. Výhrady k němu vznášejí zejména poslanci ODS a STAN.

Věří v jednomyslné přijetí

Stanjura v úterý při jednání koalice o rozpočtu řekl, že věří v to, že vláda schválí návrh státního rozpočtu na příští rok jednomyslně a že ho podpoří i všichni koaliční poslanci. Spor o dodatečné peníze na bytovou výstavbu označil za nedorozumění.

Také podle šéfa lidovců a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky budou pro rozpočet hlasovat všichni poslanci vládní koalice.

Ministerstvo financí navrhlo pro příští rok schodek rozpočtu 230 miliard korun, měl by se snížit z letos plánovaných 252 miliard korun.

Vláda by měla konečnou podobu návrhu schvalovat 25. září.

Bartoš získal spojence. Miliardy na byty chtějí Starostové i lidovci

Domácí

Výběr článků

Načítám