Hlavní obsah

Bartoš chystá další velkou změnu. Výstavbu bytů může zrychlit víc než stavební zákon

Postavit bytový dům trvá v Česku v některých případech i více než deset let. Výstavba samotná přitom obvykle zabere jen dva roky. Se zdlouhavým povolováním zásadních projektů má pomoci od července nový stavební zákon. Ještě větší zlepšení ale slibuje další připravovaná novela. Ta má městům umožnit svobodněji tvořit územní plány.

Foto: Profimedia.cz

Výstavbu bytů by mohla zrychlit snazší příprava nových územních plánů.

Článek

Přípravu změny, kterou aktuálně chystá tým expertů na ministerstvu pro místní rozvoj, potvrdil Novinkám v rozhovoru ministr Ivan Bartoš (Piráti). Mezi prioritami, které by v nových pravidlech rád viděl, je mimo jiné také zmíněná možnost pořizovat územní plány v rámci dané samosprávy. Dnes sice tyto dokumenty schvalují obecní zastupitelstva, předtím je ale musí posvětit i státní úřady.

„Byl to požadavek velkých měst, která jsou přesvědčena, že pokud by pořizovatel územního plánu nebyl v systému stavebních úřadů, vedlo by to k akceleraci procesu,“ uvedl Bartoš.

Bartoš: Digitalizace stavebnictví posune Česko o míle daleko. Chyby už dodavatel opravuje

Ekonomika

Podle ministra by současná vláda mohla dotáhnout přípravu do úrovně věcného záměru. Ten předkládají ministerstva ještě před tím, než samotný zákon skutečně vytvoří. Definitivně tak o osudu chystaných změn s největší pravděpodobností budou rozhodovat až politici zvolení ve sněmovních volbách v příštím roce.

Klíčový dokument se stal brzdou

Územní plány měst jsou zásadním dokumentem pro všechny, kteří se chystají něco stavět. Určují, jaký druh stavby může v dané lokalitě vyrůst. Například někde, kde plán počítá s průmyslovou zónou, není možné budovat rezidence.

Právě to dnes brzdí přípravu velkých bytových projektů pro desetitisíce obyvatel. Města často pracují se zastaralými plány, které nepočítají s přestavbou už nevyužívaných průmyslových ploch na nové obytné čtvrti. To je třeba příklad Prahy, kde stále platí územní plán z roku 1999. O každé jeho změně musí znovu rozhodovat politici.

Podobné potíže ale řeší i další města. Brno nový dokument, který má nahradit 30 let starý územní plán, připravuje s přestávkami od roku 2002. Hotovo by podle ředitele Kanceláře architekta města Jana Tesárka mělo být na přelomu letošního a příštího roku.

Jednání jsou hlavně v případě významných staveb komplikovaná a vlečou se roky. Příkladem je příprava největší v současnosti probíhající stavby v hlavním městě, čtvrti Smíchov City. Developerská skupina Sekyra Group se na odkupu potřebných pozemků domluvila s Českými drahami v roce 2006. Dalších osm let trvalo, než v lokalitě pražští politici územní plán změnili. Až pak mohla firma žádat o vydání stavebního povolení.

Ještě déle čeká na rozhodnutí skupina Odien. Ta by chtěla stavět byty na místě bývalého průmyslového areálu firmy Avia v Letňanech. Jednání o změně územního plánu se bez výsledku vlečou od roku 2007.

Proti tomu třeba developer Central Group počítá s tím, že do čtyř let začne stavět na pozemcích, které minulý měsíc koupil v pražském Karlíně. Tam už úpravy územního plánu proběhly. Během zmíněné doby tak může firma stihnout získat stavební povolení i vypsat architektonickou soutěž a vybrat vítězný návrh.

Snazší rozvoj obce

Výrazně odblokovat novou výstavbu by mohl chystaný nový pražský Metropolitní plán, který má ten stávající nahradit. Město ho připravuje už 17 let a stále není hotový. Zčásti i kvůli složitým jednáním mezi Prahou a státem.

„Potřebujeme dát samosprávám kompetence spolu s motivací rozvíjet svou obec. A to i stavěním. Stanovit jasné cíle a ty umět smysluplně naplnit a změřit jejich dosahování,“ řekl Marek Vácha, mluvčí pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR), který se na přípravě zmíněného Metropolitního plánu podílí.

Podle IPR by bylo třeba si pravomoci vyjasnit, aby „stát dělal, co dělat má, obce mohly rozhodovat více svobodně o svém území, podnikatelé investovat do rozvoje svých budov a zařízení, občané snadno řešit svoje záměry a tak dále“.

Velká města usilují o možnost tvořit územní plány samostatně už několik let. Argumentují mimo jiné tím, že jsou tahouny ekonomiky a stát ne vždy rozumí jejich aktuálním potřebám.

Největší spory probíhaly za minulé vlády, kdy ministerstvo pro místní rozvoj vedlo hnutí ANO. Tehdy se jim kabinet v jeden moment chystal vyhovět. Nakonec tak ale neučinil s odvoláním na výhrady, které k tehdejší podobě návrhu měly menší obce.

Ty často nemají dostatek vlastních peněz, aby zaplatily úředníky, díky nimž by byly schopné vytvořit územní plány samy. Za současných pravidel dostávají od vlády na tuto práci příspěvek, který je pro ně klíčový. Obce se tak bály, že o zmíněné peníze přijdou. Překonání zmíněného rozporu je tak jedním z úkolů, který bude muset ministerstvo při přípravě změn vyřešit.

Na místě pražského hotelu Čechie postaví developer Central Group čtvrť s tisícem bytů

Ekonomika

Výběr článků

Načítám