Hlavní obsah

Banky stojí na brzdě. Hypotéky zůstávají drahé i přes kroky ČNB

Tuzemské finanční domy se zlevňováním hypoték zatím nespěchají. Na začátku srpna činila průměrná nabídková sazba u úvěrů na bydlení 5,42 procenta. To je jen o 0,07 procenta méně než před měsícem. Měsíční splátka hypotéky na 3,5 milionu korun se splatností 25 let tak v srpnu činila 21 326 korun. Vyplývá to z nejnovějšího vydání Swiss Life Hypoindexu.

Článek

Podle Jiřího Sýkory, hypotečního analytika Swiss Life Select, není zcela jasné, proč se tak děje. Jednou z možností je, že si banky vytvářejí polštář pro případné předčasné splácení úvěrů.

To je až do konce srpna možné učinit takřka zdarma. Klienti tak mohou jednoduše i během fixace přecházet mezi jednotlivými bankami podle toho, která jim nabídne levnější úvěr. Taková možnost skončí počátkem září, kdy za předčasné splacení budou muset lidé zaplatit výrazně více peněz.

Jako druhou variantu pak Sýkora zmínil možnost, že se banky „hojí za roky, kdy se sazby a tím pádem i marže bank pohybovaly na velmi nízkých hodnotách“.

Blíží se poslední chvíle na výhodnou refixaci hypotéky. Ne všem se ale vyplatí spěchat

Ekonomika

Od maxima z února 2023, kdy průměrná nabídková sazba činila 6,37 procenta, klesly úroky o 0,95 procentního bodu. Česká národní banka snížila svoji klíčovou sazbu za stejnou dobu o 2,5 procentního bodu na současných 4,5 procenta.

Banky argumentují tím, že pro ně jsou důležité spíše takzvané úrokové swapy. Tedy sazby, za které si půjčují na mezibankovním trhu. Ty tak prudce neklesají. Analytici Swiss Life Select se ale domnívají, že české finanční domy mají prostor ke snížení sazeb pro koncové klienty.

Další vývoj ovlivní tři faktory

Podle Toma Kadeřábka, vedoucího produktového oddělení Swiss Life Select, bude další vývoj hypotečních sazeb záležet na třech faktorech. Tím prvním je vývoj inflace. Čím nižší bude, tím rychleji bude ČNB snižovat úrokové sazby a klesnou tak i zmíněné úrokové swapy.

Druhou proměnnou budou marže banky. Ty by podle Kadeřábka mohl tlačit konkurenční boj jednotlivých institucí. K tomu například přistoupila Moneta Money Bank, která zkraje měsíce jako první na trhu oznámila, že za určitých podmínek nabídne lidem hypotéky se sazbou od 3,99 procenta.

Na ni mohou dosáhnout ti, kteří si sazby zafixují na pět let dopředu a potřebují půjčit jen do 55 procent hodnoty zastavené nemovitosti. Nabídka tak bude atraktivní hlavně pro bonitní klienty s vyšší mírou úspor nebo právě pro ty, kteří přecházejí z jiné banky a část původního úvěru již splatili.

„Přicházíme s mimořádně výhodnou nabídkou, abychom v konkurenčním prostředí ukázali na ty banky, které zdražují nebo drží úrokové sazby v nesouladu s celkovým poklesem sazeb na trhu,“ uvedl Tomáš Spurný, předseda představenstva a generální ředitel Monety Money Bank.

Zásadní bude podle Kadeřábka také to, jak velký polštář si banky budou i nadále tvořit proti případné snaze klientů přeběhnout ke konkurenci. Záležet bude, zda převáží boj o klienty, nebo obava bank ze ztráty způsobené předčasným splacením úvěrů.

„Pokud vezmeme v potaz aktuální makroekonomickou situaci a odhady, je pravděpodobné, že hypoteční sazby by se mohly ke konci roku pohybovat nad úrovní 4,5 procenta a v roce 2025 bychom se mohli dočkat hypotečních sazeb na úrovni okolo 4 procent. Ba co víc, třeba se po dlouhé době objeví i hypotéky začínající trojkou,“ doplnil Kadeřábek.

Pád na dno. Češi musí na bydlení šetřit nejdéle v celé Evropě

Ekonomika

Výběr článků

Načítám