Hlavní obsah

Bankovní sektor je odolný, ČNB ale kvůli rizikům zavádí novou rezervu

Český finanční sektor je odolný, vzrostla v něm ale systémová rizika, která by v případě nepříznivého vývoje měla citelný dopad na kapitálové vybavení bank. Ukázaly to zátěžové testy České národní banky (ČNB), jejichž výsledky ve čtvrtek představila členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kvůli vývoji systémových rizik bankovní rada rozhodla o zavedení nové systémové kapitálové rezervy, kterou budou muset banky vytvářet od ledna 2025. Její sazba je 0,5 procenta, podle Kubelkové to pro banky představuje zhruba 14 miliard korun.

Rozhodnutí ČNB vychází ze Zprávy o finanční stabilitě, která hodnotí zdraví domácího finančního sektoru a jeho odolnost vůči nepříznivým šokům. Tento podklad byl pro bankovní radu východiskem pro nastavení takzvané makroobezřetnostní politiky, jejímiž hlavními nástroji jsou kapitálové rezervy bank a horní hranice ukazatelů pro poskytování spotřebitelských úvěrů zajištěných obytnou nemovitostí.

Loni bankám a spořitelnám v Česku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy na 104,4 miliardy korun. Bilanční suma bank přitom ke konci loňska činila 9,889 bilionu korun, za rok tak vzrostla o 983 miliard. V letošním prvním čtvrtletí pak šestice největších bank v ČR vydělala celkem 17,9 miliardy Kč, tedy o 3,1 miliardy více než v loňském prvním kvartálu.

Banky vyplatily více na úrocích. Výběr windfall tax byl proto nižší, tvrdí Fiala

Domácí

Pravidla pro hypotéky se nemění

Kubelková rovněž informovala, že ohledem na pokles systémových rizik v bilanci bankovního sektoru ČNB s účinností už od 1. července snižuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu o půl procentního bodu na 1,25 procenta.

Tuto rezervu mají banky i další úvěrové instituce vytvářet jako ochranu proti rizikům, která plynou z nadměrného růstu úvěrů.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek zároveň ponechala beze změny pravidla pro poskytování hypoték. Nadále platí limit výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent. Zbývající dva limity zůstávají deaktivované, doplnila Kubelková.

ČNB zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky

Ekonomika

Výběr článků

Načítám