Hlavní obsah

Až třetina heren v Česku je nelegálních, stát může přicházet o miliardy

Rejstřík osob vyloučených z účasti na hazardní hře funguje v Česku od dubna 2022 a za tu dobu se ukázal být poměrně účinnou ochranou ohrožených osob a jejich rodin. Česko se ale dlouhodobě potýká s problémem, na který je i toto opatření krátké. Jde o nelegální herny, kterých je podle Institutu pro regulaci hazardních her skoro třetina. Celní správa přitom hlásí výrazně nižší čísla.

Foto: Profimedia.cz

Za posledních šest let Celní správa odhalila téměř 1300 nelegálních kamenných heren

Článek

V nelegálních hernách nikdo neověřuje, zda jsou hráči z hazardních her vyloučeni, nebezpečné jsou ale i z důvodu nulové ochrany osobních dat, financí a mnohdy neférového prostředí. Umožňují navíc hraní mladistvým a likvidují legální trh.

Stát jejich prostřednictvím podle dat Institutu pro regulaci hazardních her přichází ročně až o 2,1 miliardy korun. Jen kamenných nelegálních heren odhalili celníci za posledních šest let skoro 1300. Legálních je naopak čím dál méně, loni jich fungovalo 707.

Podle ředitele Institutu pro regulaci hazardních her Jana Řeholy je nelegálních až 30 procent veškerého hazardního trhu v Česku. Týká se to i online prostředí, kam se během covidu přesunula velká část hráčů.

Celníci zabavují v herně v Chebu jeden automat za druhým. Majitel pak vždy pořídí nový

Krimi

Z posledního monitoringu Celní správy přitom vyplývá, že velikost nelegálního hazardu je v Česku maximálně pět procent z celkového objemu. Co se týče online heren, zaměřují se ale celníci jen na ty v českém jazyce.

„Podíl daňového inkasa internetových her od roku 2021 převyšuje výnosy u kamenných provozoven. Povinnost ověřovat, zda je hráč plnoletý a není zapsán v rejstříku, ale platí i pro provozovatele online heren, kasin či sázkových kanceláří,“ upozornil Řehola.

V legálním online prostředí tedy nelze být anonymní, i když stále existuje možnost, že hráč využívá účet kamaráda či rodinného příslušníka. V nelegálních online hernách se nikdo na nic neptá.

Blokace je neúčinná

„Nedávné šetření Asociace hráčů pokeru a kurzových sázek prokázalo, že až čtyřicet procent zúčastněných hraje u nelegálních online provozovatelů. Často i nevědomě,“ dodal Řehola.

Rozsáhlou nabídku nelegálních her dokládá i analýza institutu, podle které až polovina výsledků vyhledávání u Googlu odkazuje na nelegální weby.

„Nástrojem pro jejich omezování je blokace, kterou provádí ministerstvo financí. Za loňský rok bylo takto zablokováno 351 stránek, letos to bylo zatím 300. Nelegální provozovatelé ovšem blokaci často obcházejí pomocí takzvaných zrcadlových stránek,“ uvedl Řehola.

Jde podle něj o kopie webů, které jsou na černé listině ministerstva, ovšem mají jinou doménovou URL adresu. Zatímco původní stránka je zablokovaná, obratem vzniká další, jen lehce pozměněná.

Nelegální hernu v pražské tržnici Sapa ukrývala půjčovna svatebních šatů

Krimi

Rejstřík v legální rovině funguje

Do rejstříku vyloučených osob z účasti na hazardní hře ministerstvo financí ze zákona zapisuje například lidi, kteří se léčí ze závislosti, osoby v hmotné nouzi a insolvenci, příjemce příspěvku na živobytí nebo neplatiče alimentů. Zapsat se do něj ale může kdokoliv i z vlastní vůle.

„Aktuálně jsou v rejstříku téměř 202 tisíce osob, z toho více než čtrnáct a půl tisíce na vlastní žádost, včetně více než dvou tisíc osob, které využily novou možnost zápisu skrze provozovatele,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva financí Ondřej Macura.

O to, že se tyto osoby neúčastní žádných hazardních her, se musejí postarat herny. Zatímco samotným hráčům žádný postih za porušení nehrozí, provozovatelům mohou být uloženy pokuty až ve výši 50 milionů korun nebo zákaz činnosti na dva roky.

„Jedná se o všechny provozovatele hazardních her s výjimkou loterie v trafikách,“ dodal Macura.

„Existenci rejstříku vítáme. Je to další stupeň ochrany hráčů, který nabízí vyloučení každému, kdo cítí, že pro něj hraní přestává být zábavou,“ uvedl PR manažer společnosti Fortuna Petr Šrain.

Kasina, za něž měla obec slíbených deset milionů, nebudou

Domácí

Panic button

Dozor nad provozovateli heren vykonává Celní správa. Ta od roku 2022 do letošního července zkontrolovala celkem 3566 osob. Pouze 236 z nich bylo v danou chvíli v rejstříku zapsáno.

„Kontroly osob v herně nebo kasinu provádějí příslušníci Celní správy přímo na místě nebo vyhodnocením kamerových záznamů,“ potvrdila mluvčí Generálního ředitelství cel Vladimíra Malovíková.

Z dat celníků vyplývá, že počet účastníků legální hazardní hry zapsaných v rejstříku v průběhu let klesá. Zatímco v roce 2022 jich bylo více než osm procent, letos je to zhruba polovina.

Novinkou je od června takzvaný panic button, který lze využít ve chvílích, kdy hráč začíná pociťovat ztrátu kontroly nad sázením. Týká se jak online hráčů, tak těch v legálních kamenných hernách. Zde musí být rozmístěny kiosky, přes které se za pomoci registrační karty hráč odhlásí ze hry. V rejstříku je pak zapsán na dalších 48 hodin.

Podmínka a tři miliony pokuta. Soud potrestal politika z Tachovska za nelegální hazard

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám