Hlavní obsah

Arm se zajímal o část Intelu. Nepochodil

V minulém týdnu se vyptával Qualcomm, nyní to je Arm. Konkurenti v čipovém průmyslu krouží kolem Intelu, který je v problémech, a zkouší známého výrobce procesorů převzít pod svá křídla. Britský návrhář čipů Arm projevil zájem o produktovou divizi Intelu, ten ale nabídku zavrhl s tím, že divize není na prodej. V pátek o tom informovala agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americkou společnost Intel tvoří dvě hlavní divize. Ta první prodává čipy pro osobní počítače, servery a síťová zařízení, druhá provozuje továrny pro jejich výrobu. O výrobní skupinu ale Arm zájem neprojevil, sdělil zdroj Bloombergu.

Intel, kdysi největší světový výrobce čipů, se stal terčem spekulací o možném převzetí jinou firmou poté, co v letošním roce došlo k rychlému zhoršení v jeho podnikání.

Společnost minulý měsíc zveřejnila katastrofální hospodářské výsledky, což mj. vedlo k propadu akcií na nejhorší úroveň za poslední desetiletí. Kromě toho podnik ruší 15 tisíc pracovních míst, omezuje plány na výstavbu nových továren a zastavil vyplácení dividendy, aby ušetřil peníze.

Největší pokles akcií za 24 let. Kdysi dominantní Intel dál skomírá

Ekonomika

Firma se snaží z problémů vymanit, a tak odděluje divizi čipových produktů od svých výrobních operací. Slibuje si, že tím přiláká externí zákazníky a investory, zároveň ale tímto krokem pokládá základy pro rozdělení společnosti, což je něco, co Intel zvažuje, uvedl Bloomberg už minulý měsíc.

Arm, který je většinově vlastněn společností SoftBank Group, vydělává většinu svých příjmů prodejem čipů pro chytré telefony, usiluje ale o rozšíření svého dosahu mimo toto odvětví, konkrétně do oblasti osobních počítačů a serverů, kde jeho návrhy čipů konkurují právě Intelu.

O Intel se ale zajímá více jeho konkurentů. Minulý týden informoval list The Wall Street Journal (WSJ) o tom, že o akvizici celé společnosti usiluje čipový gigant Qualcomm, který měl předložit blíže nespecifikovanou nabídku. Obě společnosti ale oficiálně tuto zprávu nepotvrdily.

Čipovému návrháři Arm málokdo věřil, po roce na burze akcie vzrostly o více než 120 procent

Ekonomika

Výběr článků

Načítám