Článek
Řada pekáren je prý ve ztrátě a levnější mouka by jim mohla pomoci přežít. Případné snížení cen by zřejmě vedlo ke zhoršení kvality pečiva.
Na podzim budou výrobci s obchodníky vyjednávat o cenách chleba a pečiva pro další rok. „Určitě tam bude silný tlak ze strany obchodů,“ uvedl Dřízal. Podle něj jsou už teď v Česku asi osmé nejnižší ceny pekařských výrobků v Evropské unii.
Uvedl, že pekárny potřebují lepší tržby, aby mohly zaplatit kvalifikované pracovníky a aby se mohly rozvíjet. Dodal, že průměrná mzda v českých pekárnách loni činila 16 100 korun hrubého měsíčně, ačkoli tam lidé musí hodně pracovat o víkendech a v noci.
Tuzemští výrobci pečiva jsou podle svazu také decimováni dovozem zmrazených polotovarů. „Když nás převálcují zahraniční dodavatelé s polotovary, do deseti let tady budeme kupovat toastový chleba jako v Americe a vzpomínat na kvalitní české výrobky,“ uvedl předseda.
Před rokem 1989 fungovalo v ČR jen kolem 65 pekáren. Od 90. let se síť rychle rozrůstala. Nyní podle svazu v zemi funguje asi 750 pekáren. V posledních pěti letech ale desítky menších provozů ukončily činnost. Některé starší pekárny mají podle Dřízala problémy kvůli tomu, že nemají novinky a drží jen klasickou výrobu chleba a pečiva.