Hlavní obsah

Analytici v pondělí očekávají po postřelení Trumpa na trzích volatilitu

Investice do zlata či bankovních a energetických akcií, růst výnosů na amerických státních dluhopisech. Takový je tržní výhled analytiků po sobotním pokusu o atentát na Donalda Trumpa v Pensylvánii. Podle nich se investoři zprvu zaměří na tradiční aktiva, někteří se ale mohou přiklánět i k obchodům, které budou odrážet zvýšené šance na to, že se Trump opět stane americkým prezidentem.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Donald Trump se zakrváceným obličejem v obležení ochranky poté, co byl střelen do pravého ucha během předvolebního mítinku v Pensylvánii.

Článek

„Události tohoto víkendu pravděpodobně způsobí zvýšenou volatilitu na pondělním otevřeném trhu, a to jak na akciových, tak i na dluhopisových trzích,“ řekla agentuře Bloomberg Ipek Ozkardeskayová, hlavní analytička Swissquote Bank.

„Očekáváme útěk do bezpečných přístavů, jako je švýcarský frank a zlato,“ dodala.

Zlato by mohlo podle některých analytiků v pondělí atakovat svá historická maxima z letošního května, kdy se jedna troyská unce přiblížila hranici 2500 dolarů (58 tisíc Kč).

Gesto se zaťatou pěstí se stane ikonickým. Podle politologů atentát Trumpovi pomůže

Domácí

Co je to volatilita

Volatilitou se rozumí kolísavost ceny určitého podkladu, tedy například akcie, dluhopisu, komodity apod. během jeho obchodování.

Když je volatilita vysoká, znamená to, že cena hodně osciluje a vytváří velké cenové rozpětí. Nízká volatilita naopak odráží cenovou stabilitu.

Na pokus o atentát zareagoval pozitivně bitcoin, jehož cena se přehoupla přes 60 tisíc dolarů (téměř 1,4 milionu Kč). Důvodem je pravděpodobně pozitivní přístup Trumpa ke kryptoměnám. Pokus o zastřelení exprezidenta totiž podle expertů zvýšil jeho šance na vítězství v podzimních prezidentských volbách, a tím by se teď mohli investoři během obchodování řídit.

Od republikánského kandidáta se v případě jeho znovuzvolení prezidentem očekává podpora volnější fiskální politiky a vyšších dovozních cel, což pravděpodobně prospěje dolaru a oslabí státní dluhopisy, uvedl Bloomberg.

Výnosy dluhopisů vzrostou

Výnosy dluhopisů nedávno už prudce vzrostly v důsledku špatného výkonu současného prezidenta Joea Bidena ve volební debatě s Trumpem. Ukázala se tak citlivost státních dluhopisů, zejména těch s delší splatností, na to, že Trump dostane šanci uzákonit svou fiskálně expanzivní politiku.

„Trh s dluhopisy by si měl v určitém okamžiku uvědomit, že Trump má vyšší šance na vítězství než kterýkoliv z jeho soupeřů. Nadále věřím, že s tím, jak rostou jeho šance, by měla růst i pravděpodobnost bouře na trhu s dluhopisy,“ řekl Marko Papic, hlavní stratég společnosti BCA Research.

Co se týče akciového trhu, tak vzhledem k pravděpodobnějším vyhlídkám na Trumpovo vítězství by mohly růst akcie energetických firem, soukromých věznic, společností vydávajících kreditní karty a zdravotních pojišťoven. Naopak akcie technologických společností a firem, jejichž byznys stojí na obnovitelných zdrojích energie, by mohly podle analytiků utrpět.

Obchodníci budou během očekávané pondělní volatility mj. sledovat vývoj asijských měn a zejména čínského jüanu, který je na cla citlivý.

Když byl v březnu 1981 postřelen tehdejší prezident Ronald Reagan, tak se akciový trh propadl, načež bylo obchodování na burze předčasně ukončeno. Následující den hlavní akciový index S&P 500 vzrostl o více než procento a výnosy desetiletých státních dluhopisů klesly o devět bazických, dodal Bloomberg.

Už se prodávají trička s fotkami z atentátu na Trumpa

Amerika

Výběr článků

Načítám