Hlavní obsah

Analytici: Letošní topná sezona bude levnější, domácnosti ušetří tisíce

O pětinu méně než loni by mohly rodiny zaplatit za energie během nadcházející topné sezony. Nejběžnější topení plynem podle společnosti XTB zlevnilo meziročně o patnáct procent, a domácnosti tak během této zimy ušetří asi 3600 korun. Cena dřeva a uhlí oproti loňsku klesla asi o pětinu, elektřina je levnější o osm procent a domácnosti, které ji využívají k topení, ušetří asi 4500 korun.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Nejlevnějším způsobem vytápění zůstává dřevo, které také meziročně nejvíce zlevnilo,“ řekl Novinkám analytik XTB Jiří Tyleček.

Podle jednatele společnosti Srovnejdřevo.cz Aleše Borovského teď stojí štípané palivové dřevo včetně dopravy asi 1500 Kč za kubík, když ještě před dvěma lety to bylo v době energetické krize 2600 Kč.

Tyleček doplnil, že elektřina i plyn by zlevnily ještě mnohem více nebýt dramatického nárůstu regulované složky, kterou stanoví Energetický regulační úřad.

Nový kotel? S dřevem oproti elektřině ušetříte za sezonu desítky tisíc

Ekonomika

Ta pro letošek vzrostla u elektřiny o téměř 66 procent a na celkové ceně se podílí asi dvěma pětinami. U plynu, kde se regulovaná část podílí na konečné platbě asi čtvrtinou, vzrostla platba o 39 procent.

„Přestože ceny silové elektřiny klesly na burze meziročně o 33 procent a plynu o 28 procent, nárůst regulované složky ceny pokles pro koncové zákazníky výrazně zbrzdil,“ prohlásil.

Nejvíc se ušetří změnou dodavatele

Největší úspory mohou podle něj domácnosti dosáhnout tím, že změní produkt nebo dodavatele. Rozdíly v cenách nabídek různých firem totiž XTB spočítala na až 32,5 procenta u plynu a přes 36 procent u elektřiny. Změnou dodavatele tak lze ušetřit minimálně tisíce korun ročně.

„Ukazuje se tak, že správný výběr firmy hraje důležitější roli než pokles cen energií. Rozdíly mezi dodavateli tuhých paliv ale zpravidla tak výrazné jako u plynu nebo elektřiny nejsou,“ vysvětlil Tyleček.

Nejdražší jsou podle něj smlouvy na dobu neurčitou. „Jedno a dvouleté fixace vychází u elektřiny až o pětinu levněji, u plynu je rozdíl ještě větší,“ prohlásil. Pokud domácnost dodavatele měnit nechce, vyplatí se zamyslet nad fixací.

Ceny energií podle Tylečka nejpravděpodobněji dosáhnou v následujících měsících dna, protože ekonomika bude stagnovat. Poté ale začnou o jednotky procent růst. Méně pravděpodobný je růst ekonomiky a tuhá zima, což by vedlo k růstu cen energií asi o pětinu.

„Doba pro ideální fixaci by mohla nastat v následujících měsících. Nejvhodnější období je na počátku dlouhodobého růstu cen,“ uvedl. Nejlepší nabídky na elektřinu na trhu jsou nyní podle něj ty s jednoroční nebo dvouletou fixací.

Pro vývoj cen bude důležitý i další vývoj regulované složky elektřiny a plynu, o kterém bude regulátor rozhodovat před koncem roku. „Už nyní můžeme říct, že se s velkou pravděpodobností dočkáme dalšího růstu,“ varoval analytik.

A čím domácnosti nejčastěji topí? Podle Tylečka asi třetina používá zemní plyn a další velká část rodin spotřebovává dálkové teplo. Dřevem topí každá desátá domácnost, necelá desetina pak elektřinou. Tepelné čerpadlo má každá třicátá rodina.

Česko se už za dva roky může stát dovozcem elektřiny

Ekonomika

Výběr článků

Načítám