Hlavní obsah

Analytici: cena za nové jaderné bloky bude násobně vyšší

Rozhodnutí vlády vyhlásit vítězem tendru na stavbu dvou nových jaderných bloků v Dukovanech jihokorejskou společnost KHNP považují analytici oslovení Novinkami za dobré. Dodržet cenu 200 miliard korun za jeden blok je ale podle nich nemožné. Očekávají ji násobně vyšší.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Podle zkušeností z ostatních staveb je cena dvě stě miliard korun za jaderný blok naprosto nereálná. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby byla nakonec trojnásobná,“ řekl Novinkám analytik XTB Jiří Tyleček. To by znamenalo, že by oba bloky mohly vyjít až na 1,2 bilionu korun.

Výsledná cena elektřiny, kterou ve středu premiér Petr Fiala (ODS) prezentoval pod 90 eury (2273 Kč) za megawatthodinu by tak rovněž vzrostla. „Vůbec bych se nedivil, kdyby vyšla na dvojnásobek,“ prohlásil Tyleček.

Premiérem prezentovaná cena elektřiny podle analytika společnosti Capitalinked Radima Dohnala zřejmě vychází z dvou set miliard korun za blok a nepočítá s náklady financování. „Financování na straně státu či dodavatele KHNP těžko někdo odpustí, a tak si myslím, že jeden blok nemůže stát méně než čtyři sta miliard korun včetně financování,“ řekl Novinkám Dohnal.

Rozhodnuto. Jaderné bloky za stamiliardy postaví korejská KHNP

Ekonomika

V uváděné ceně jednoho bloku podle něj chybí kromě financování také riziko víceprací, zpomalení stavby z různých příčin, jako jsou třeba protijaderné Rakousko a Německo, nebo chybějící notifikace od Evropské komise na veřejnou podporu při stavbě druhého bloku. „Pokud by se navíc elektřina z obnovitelných zdrojů za dvacet let stala cenotvornou, projekt by se dostal do mrtvého bodu,“ dodal. Pokračovat ve stavbě ale přesto doporučuje.

Úroky z „bezúročné půjčky“ navíc půjdou podle Tylečka ze státního rozpočtu a zaplatí je tak všichni obyvatelé.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora je cena nabídnutá korejskou společností daná tím, že vzhledem k silnému postavení francouzské firmy musela jít na minimum.

„Je to jednoznačně důsledkem tlaku na Koreu, protože dobře věděli, že je to jejich jediný trumf,“ řekl Novinkám Gavor.

Korejci jsou dobré rozhodnutí

Rozhodnutí vybrat KHNP oproti konkurenční francouzské EDF považují odborníci za pozitivní. „Myslím, že výběr KHNP je spíše dobrou volbou,“ prohlásil Dohnal. Pro Tylečka to bylo překvapení, ale podle jeho slov v dobrém slova smyslu.

„Podle mě vládě ani nic jiného nezbývalo, protože zásadním parametrem byla pochopitelně cena a Korejci byli jednoduše lepší,“ řekl Gavor.

KHNP sice má spory s Westinghouse a nemá v Evropské unii prozatím žádnou realizaci, ale současně nemá žádné problematické projekty ve vyspělém světě,“ uvedl Dohnal. Korejský dodavatel bude podle jeho slov pravděpodobně masivně financován vládou a je důležitý výhled na náklady tohoto financování.

Riziko Westinghouse

Severoamerická společnost Westinghouse, která se soutěže rovněž účastnila, ale nepodala závaznou nabídku a byla počátkem roku vyřazena, ve středu uvedla, že Korejci nemohou svou jadernou technologii Česku dodat. Porušuje totiž podle ní práva duševního vlastnictví a firma se proti tomu chce právně bránit.

„Je překvapivé, že vláda na sebe vzala riziko, že kdyby Westinghouse vyhrál, Korejci nebudou moci použít nabídnutou technologii, což by tendr minimálně zpozdilo,“ uvedl Tyleček.

Podle Gavora je prohlášení Westinghouse velkým rizikem. „Ale podle mého názoru Korejci s Američany určitě intenzivně jednají a myslím, že to skončí dohodou o kompenzaci nebo spolupráci buď na této, nebo na nějaké jiné zakázce. To se mi zdá jako pravděpodobný scénář,“ řekl Novinkám.

Česko si podle něj situaci ošetřilo smluvním prohlášením, že všechny případné škody na sebe bere korejská strana. „Ale riziko zcela vyloučit nelze, a i kdyby byly placené kompenzace, bylo by zpoždění stavby velice nepříjemné. I když je to spíše méně pravděpodobné,“ dodal.

Rozhodnutí postavit v Dukovanech rovnou dva bloky bylo podle Gavora správné a dalo se očekávat.

„Úspory v případě dvou různých lokalit nejsou zdaleka tak citelné, jako když jde o lokalitu jednu, kde můžete sdílet zařízení nebo staveniště,“ prohlásil.

Vliv na konečnou cenu ale může mít, že budou pravděpodobně souběžně v provozu čtyři stávající dukovanské bloky se dvěma novými. Podle Gavora se počítá s tím, že ČEZ bude usilovat o prodloužení jejich životnosti na šedesát let do roku 2047. „V tu dobu by už tam měly rovněž stát dva nové bloky a dostáváme se do problémů s chlazením. To se bude muset řešit náhradou klasického chlazení za suché, které je úspornější na vodu, ale dražší. Myslím, že to KHNP nemá ve své stávající nabídce naceněno a bude to znamenat navýšení nákladů,“ dodal Gavor.

Westinghouse v jaderném tendru hrozí sporem, ČEZ s tím počítal

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám