Hlavní obsah

Americkým akciím se daří, jsou na historických maximech

Snížení úrokových sazeb, k němuž ve středu přistoupila americká centrální banka Fed, vyneslo akciové trhy na nové rekordy. Index S&P 500 posílil o 1,7 procenta na 5713,64 bodu. Překonal tak své maximum z července. Dařilo se i dalším akciím.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Wall Street v New Yorku

Článek

Například index Dow Jones zahrnující akcie třiceti předních amerických podniků vzrostl o 1,26 procenta na 42 025,19 bodu. I v jeho případě se jedná o rekordní hodnotu. Technologicky zaměřený Nasdaq Composite stoupl o 2,51 procenta na 18 013,98 bodu.

Cena zlata překonala další milník, pomohlo jí snížení sazeb

Ekonomika

Fed ve středu snížil sazby o půl procentního bodu do rozpětí 4,75 až 5,00 procenta. Na konci roku by měly být podle odhadu centrální banky o dalších půl procentního bodu níže. V příštím roce by pak úroky mohly klesnout o jeden procentní bod a v roce 2026 o dalšího půl procentního bodu.

Šéf americké centrální banky Jerome Powell prohlásil, že se přiblížilo vítězství nad inflací. „Neříkáme ‚mise splněna‘, ale musím říci, že jsme povzbuzeni pokrokem, kterého jsme dosáhli,“ uvedl Powel.

Powell také odmítl, že by k razantnímu snížení sazeb Fed přistoupil kvůli obavám z ekonomické recese. Hrubý domácí produkt Spojených států se podle prognózy centrální banky v letošním roce zvýší o 2,1 procenta a v roce příštím o dvě procenta.

Dolar reagoval na rozdíl od akcií na rozhodnutí bankéřů poklesem. Například euro vůči americké měně ve čtvrtek posilovalo o 0,43 procenta na 1,1162 dolaru za euro. Vůči libře pak dolar oslabil o 0,54 procenta. Jedna libra tak vyšla na 1,328 dolaru. V mírných poklesech pokračoval dolar i během pátečního dopoledne.

Microsoft oznámil zpětný odkup akcií za 60 miliard dolarů a vyšší dividendu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám