Hlavní obsah

Amazon končí s home officem, všech 1,5 milionu zaměstnanců musí zpět do práce

Druhý největší soukromý zaměstnavatel na světě, americký internetový obchod a poskytovatel cloudových služeb Amazon, nařídil pracovníkům vrátit se na pět dnů týdně na pracoviště. Přes 1,5 milionů zaměstnanců bude muset znovu pracovat v kancelářích od příštího ledna. Oznámil to výkonný ředitel páté největší světové firmy podle tržní hodnoty Andy Jassy.

Foto: Gustavo Graf Maldonado, Reuters

Logo firmy Amazon

Článek

„Rozhodli jsme se vrátit k práci v kanceláři, jak tomu bylo před nástupem pandemie Covid-19,“ uvedl podle BBC Jassy a dodal, že to pomůže zaměstnancům lépe vymýšlet nové věci, spolupracovat a být více v kontaktu.

Zaměstnanci budou moci pracovat z domova jen ve výjimečných situacích, jako je nemocné dítě nebo havárie v domácnosti, jak tomu bylo před pandemií.

Jassy, který je dlouhodobě znám jako skeptik vůči práci na dálku, dříve umožňoval zaměstnancům pracovat z domova dva dny v týdnu. Tlak Amazonu na návrat do kanceláře vyvolal ve firmě napětí.

Bezos prodal akcie Amazonu za 95 miliard

Ekonomika

Zaměstnanci v sídle společnosti v Seattlu loni protestovali proti zpřísnění podmínek pro plnou práci z domova, která byla zavedena během pandemie. Amazon následně organizátora protestu propustil.

Šéf firmy se obává, že firemní kultura v Amazonu, který si dlouho zakládal na udržování intenzity práce jako ve startupu, i když už se stal technologickým gigantem, je ohrožena právě možností flexibilní práce a přílišnou byrokracií.

Přijde propouštění?

Jassy, který na pozici výkonného ředitele v roce 2021 nahradil zakladatele a miliardáře Jeffa Bezose, uvedl, že vytvořil „byrokratickou schránku“ pro zaměstnance, kam budou moci podávat stížnosti na zbytečná pravidla. Firma rovněž vyzvala manažery o reorganizaci tak, aby dohlíželi na více lidí. Amazon uvedl, že tyto změny by mohly vést k propouštění.

Technologický gigant není ve svém požadavku zdaleka osamocený. Mezi největší kritiky práce na dálku patří šéf investiční banky JP Morgan Jamie Dimon, zaměstnance na plný úvazek povolaly zpět do kanceláří letos také logistická společnost UPS a výrobce počítačů Dell.

Bezosova exmanželka rozdá 15 miliard. Hlavně neziskovkám

Amerika

Výběr článků

Načítám