Článek
„Ale už dost! Zakázat jíst v jídelnách, kde je vše zajištěno proti přenosu viru? A co jako příště? Zákaz umývání nebo zákaz zpěvu? Nebylo by lepší se nejdříve poradit a až poté přijímat další opatření,“ napsal na Twitter šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.
Ten před několika dny navrhoval pro firmy tvrdší opatření, například aby se tam v období kolem Velikonoc úplně přerušila práce, aby se vir nemohl šířit.
Ale už dost! Zakázat jíst v jídelnách, kde je vše zajištěno proti přenosu viru? A co jako příště? Zákaz umývání nebo zákaz zpěvu? Nebylo by lepší se nejdříve poradit a až poté přijímat další opatření. Na viděnou na procházce!
— Josef Stredula (@JStredula) March 2, 2021
„Stav, kdy si zaměstnanci kamsi odnesou jídlo, je samozřejmě nesmyslný,” řekl Roman Bence, předseda jedné z odborových organizací KOVO v jihlavské firmě Bosch Diesel, která zaměstnává skoro 4000 lidí.
V jídelně firmy Bosch podle odboráře dělí stoly plexisklo, u stolu pro čtyři mohou jíst jen dva lidé, sedí křížem proti sobě. „Po každém strávníku se umývá stůl,” popsal Bence.
Vláda zakázala hromadné závodní stravování, firmy budou muset testovat
O zákazu stravování ve firemních jídelnách rozhodla vláda v pondělí. Mohou pokrmy prodávat, ale pracovníci si je tam nesmějí sníst, aby se na místě nesdružovali.
S kritikou přišlo i Sdružení pro zaměstnanecké stravování, podle nějž vláda rozhodla bez odborné diskuse. Provozovatelé zaměstnaneckých stravovacích zařízení podle něj navíc nemají dostatek obalů pro výdej jídla.
Podle průzkumu sdružení z loňského roku se v závodních jídelnách stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí.
V automobilkách Škody jsou stovky nakažených, uvedly odbory
Provoz jídelen zastavila i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto ve všech svých tuzemských závodech. „Od 2. března je namísto běžného závodního stravování umožněn pouze výdej jídla s sebou, které zaměstnanci zkonzumují mimo závodní restauraci,“ potvrdila mluvčí automobilky Martina Gillichová.
V závodních jídelnách automobilky byly sice oddělovací stěny a další opatření, ale ani to podle vládních nařízení nestačí. Jídlo si proto zaměstnanci odnášejí na své pracoviště, kde mají i v provozu poblíž výrobní linky koutky na odpočinek. Tam mohou v malých skupinách obědy sníst. Díky tomu se nepromíchají malé pracovní skupiny, které zůstávají pohromadě i na jídlo a nemusí se na delší čas setkat s nikým dalším.