Hlavní obsah

Akciovým trhům letos vládlo nadšení z umělé inteligence. Nvidia vzrostla o 240 procent

Akciovým trhům v letošním roce vládl technologický sektor v USA. Velký růst zaznamenala hlavně tzv. „magnificent 7“, velká sedmička amerických společností, kam patří Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia a Tesla. Dařilo se ale i akciím v Evropě včetně Česka, naopak Čína byla ztrátová. Novinky oslovily analytiky, kteří dění na akciových trzích v letošním roce shrnuli a zároveň nabídli výhled pro příští rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ústup inflace, zvyšování úrokových sazeb v USA a Evropě, jarní krach amerických regionálních bank a švýcarské Credit Suisse či boom kolem umělé inteligence (AI). To byly hlavní ekonomické události roku 2023, které se promítly také do dění na akciových trzích.

I díky silnému závěru roku bylo letos investování do akcií, a zejména těch amerických, pro investory tím správným krokem. Hlavní americký index S&P 500 si k 26. prosinci připisoval 24,3 procenta. Za to může především výrazný růst technologických firem, neboť trhům kralovala již zmíněná velká sedmička.

„Každý z těchto titulů zhodnotil o více než 50 procent. Naprostým vítězem z indexu S&P 500 je pak Nvidia se zhodnocením 240 procent,“ uvedla vedoucí analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová.

Spanilá jízda Nvidie pokračuje. Je vítězem v sektoru umělé inteligence, míní analytici

Ekonomika

„Nvidii se podařilo doslova transformovat trh a poslední dobou ničí svou konkurenci. Boom kolem umělé inteligence znamenal pro společnost násobky tržeb, na které byla v předchozích letech zvyklá,“ zdůvodnil raketový růst akcií výrobce grafických procesorů analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Nadšení investorů kolem umělé inteligence a převažující víra v „soft landing“ (lehké přistání), tedy vyhnutí se recesi, byly podle něj hlavními důvody toho, proč americké akcie zažily tak povedený rok.

„Technologický index Nasdaq 100 má za sebou zatím jeden z nejlepších roků v historii. Dosavadní růst od začátku roku činí zatím 54,5 procenta, což je na úrovni pokrizového roku 2009 a zaostává pouze za lety 1998 a 1999, které nyní označujeme jako dotcom bublinu, a za rokem 1991,“ dodal.

Výkon akcií „velké sedmičky“ z indexu S&P 500 v roce 2023 (k 26. prosinci):
Společnost(růst v %)
Nvidia241,1
Meta Platforms183,3
Tesla133,6
Amazon78,8
Alphabet58,8
Microsoft56,4
Apple54,8

I letošní rok má ovšem své poražené, a tím jsou hlavně farmaceutické společnosti, které přišly jako první s vakcínou proti covidu-19. „Akcie Moderny v letošním roce odepsaly téměř 50 procent, Pfizer ztrácí 44 procent. Investoři si musí zvyknout na novou realitu, kdy vakcíny, doufejme, už nebudou potřeba,“ vysvětlil analytik XTB Štěpán Hájek.

Akciové indexy rostly také v Evropě. Třeba německý DAX posílil téměř o 20 procent, podotkla Píchová. Povedený rok má ale za sebou i pražská burza, kde hlavní index PX od začátku roku vzrostl o více než 16 procent a přiblížil se tak úrovni ze začátku roku 2022. „Nejúspěšnějším titulem byla Erste Group, která přidala 24 procent. Dařilo se i ostatním bankám, což je poněkud překvapivé vzhledem k windfall tax,“ uvedl k pražské burze Lajsek.

Zatímco USA a Evropa se těšily růstu, tak v Číně tomu bylo naopak. Hlavní index čínských akcií CSI 300, který zahrnuje akcie 300 firem na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, se letos propadl o 14,5 procenta. To jen dokresluje celkovou ekonomickou situaci v zemi, která není příliš růžová, byť i v letošním roce Čína vykáže silný růst hrubého domácího produktu, a to kolem pěti procent.

Deflace v Číně nabírá na síle

Ekonomika
Výkon akcií z indexu PX v roce 2023 (k 26. prosinci):
Společnost(růst v %)
Erste Group24,1
ČEZ23,5
Moneta Money Bank21,6
VIG19
Gevorkyan (do indexu zařazen 21. 12.)17,3
Kofola11,9
Komerční banka8,7
TMR6,2
Colt CZ-3,3

Dojde v příštím roce ke korekci?

A jak to vidí analytici s vývojem akciových trhů v příštím roce? Třeba investiční analytik ze společnosti Sirius Finance Ivo Bečvář očekává velké rozdíly napříč světem a jednotlivými trhy. Opatrný by byl právě na tom americkém.

„Vůbec nejsem tak optimistický, jako jsou analytici ve světě. Podle různých indicií je trh již velmi významně nadhodnocený, což způsobují právě velké technologické společnosti, z nichž většina nedosahuje zase tak vysokého růstu zisků a volného cashflow, které by obhájily tržní kapitalizaci firem. Osobně si myslím, že už v prvním pololetí 2024 může dojít na hlavních akciových indexech k slušné korekci,“ varoval.

K opatrnosti nabádá také Píchová, jež doporučuje „neopít se“ aktuálně velmi optimistickou náladou. „V příštím roce se ukáže, jestli je americká ekonomika opravdu natolik robustní a ustála utažené měnové podmínky,“ uvedla.

Ekonomika USA výrazně překonala odhad. Růst ve třetím čtvrtletí prudce zrychlil

Ekonomika

Utahování měnové politiky, tedy nastavení vysokých úrokových sazeb, má totiž zpožděný efekt, a ten zatím na sebe nechává čekat, podotkl Hájek. „V minulosti bylo první snížení sazeb převážně důsledkem slábnoucí ekonomiky, což nebyla pro trhy dobrá zpráva. Historie se však opakovat nemusí a speciálně technologické společnosti mohou znovu překvapit, jelikož dokáží doručit ‚defenzivní růst‘ a zisk, který pravidelně vrací akcionářům, což může podporovat vyšší valuace,“ nastínil možný vývoj.

Lajsek poznamenal, že speciálním faktorem, jenž může mít na trhy nemalý vliv, budou na podzim prezidentské volby, kde se pravděpodobně proti sobě znovu utkají Donald Trump a současná hlava státu Joe Biden. „Dle grafu, který ukazuje vývoj indexu S&P 500, byl Trump jedním z nejlepších prezidentů pro trhy. Naopak opětovné zvolení Bidena by trhy nemusely přijmout příliš pozitivně. Právě rozhazovačná politika demokratů je jedním z důvodů, proč je státní rozpočet v USA v takových potížích,“ dodal Lajsek.

Pražská burza: windfall tax a lex ČEZ

Co se týče akcií na pražské burze, tak hlavním tématem bude finále kolem windfall tax (otázka jejího zrušení či ponechání) a tzv. lex ČEZ (návrh zákona o přeměnách obchodních společností), míní Bečvář.

„Akcionáři ČEZ se dočkali rekordní dividendy za rok 2022, výhled na dividendu za rok 2023 je slabší kvůli platné windfall tax, ale rok 2024 může být, co se výsledků týče, znovu rekordní, nebo minimálně vynikající. Ve hře je totiž zrušení nepovedené windfall tax, u které se ukázalo, že už nemá opodstatnění a většinu zaplatí ze 70 procent státem vlastněný ČEZ,“ dodal.

Akcie Toshiby po 74 letech stáhli z burzy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám