Hlavní obsah

Akcie Tesly po odhalení robotaxi spadly

Po dlouho očekávaném odhalení takzvaného „robotaxi“ CyberCab v pátek cena akcií společnosti Tesla spadla o téměř 9 procent na 217 dolarů (5018 korun) za kus. Během jediného dne se tak hodnota společnosti snížila o asi 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Meziročně je cena akcií Tesly nižší o přibližně 12 procent.

Foto: Reuters

Robotaxi CyberCab společnosti Tesla

Článek

Výkonný ředitel společnosti Elon Musk plně autonomní CyberCab odhalil ve čtvrtek na akci v Hollywoodu, připomíná deník The Guardian. Uvedl tam také, že jej bude společnost schopná od roku 2026 vyrábět za cenu nižší než 30 tisíc dolarů (693 798 korun).

Dále odhalil též autonomní dodávku CyberVan, jež by měla pojmout až dvacet lidí.

Musk také předpověděl, že v budoucnu již nebudou ve městech díky autonomním automobilům potřeba parkoviště. „Do padesáti let bude všechna doprava autonomní,“ zveřejnil na své sociální síti X ještě před akcí.

Podle analytiků ale celé odhalení robotaxi neposkytlo mnoho detailů a v případě ostatních zmíněných projektů jich chybělo ještě více.

Musk má navíc dlouhou minulost plnou grandiózních předpovědí o nadcházejících projektech, které se buď nenaplní během vytyčeného časového úseku, nebo se nenaplní vůbec.

Tesla představila CyberCab. Robotaxi pro každého nemá ani volant

AutoMoto

„Investoři, s nimiž jsme se na akci bavili, mají za to, že postrádala skutečná čísla a termíny. Ty jsou typicky součástí akcí Tesly. Tato se zřejmě soustředila na brandování a marketing vize společnosti spíš než na poskytnutí konkrétních čísel,“ uvedl po akci analytik Royal Bank of Canada Tom Naray, který správně očekával, že se hodnota akcií sníží.

Ten také uvedl, že investory zklamalo, že Musk ani nezmínil nějaké levnější vozidlo s pedály a volantem, jež by šlo do prodeje už příští rok. Podobně se vyjádřil i analytik výzkumné investiční firmy CFRA Garrett Nelson.

„Událost přinesla mnoho otázek, byla překvapivě krátká a šlo spíše o kontrolovanou ukázku než o prezentaci. Zklamal nás nedostatek detailů o krátkodobějších projektech, například o dostupnějším autě a sportovním roadsteru, u kterých Musk během posledního konferenčního telefonátu sliboval, že se začnou vyrábět v roce 2025,“ napsal Nelson.

Když Trump prohraje, jdu sedět, řekl Musk a vulgárně zhodnotil svou situaci

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám