Hlavní obsah

Akcie německých zbrojařů oslabují po zprávě o omezení pomoci Ukrajině

Akcie německých zbrojařských firem v pondělí dopoledne oslabovaly. Rheinmetall ztrácel tři procenta a vykazoval největší ztrátu v indexu frankfurtské burzy DAX. Akcie výrobců zbraní reagují na sobotní zprávu německého týdeníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), že ministerstvo financí kvůli rozpočtovým omezením neschválí další žádosti o vojenskou pomoc Ukrajině. Německá vláda vysvětlovala, že zprávy o snížení pomoci jsou nepravdivé.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Hlavně a věže pro tanky Leopard 2A4 vedle výrobní linky německé společnosti Rheinmetall

Článek

Akcie společnosti Hensoldt, která vyrábí radary pro systém protivzdušné obrany IRIS-T, dopoledne ztrácely šest procent. Výrobce tankových převodovek Renk odepisoval přes čtyři procenta.

FAS v sobotu napsal, že na pokyn kancléře Olafa Scholze se nebudou schvalovat žádné nové žádosti o peníze pro Ukrajinu. Německá vláda plánuje místo utrácení peněz daňových poplatníků použít na pomoc Ukrajině výnosy ze zmrazených ruských aktiv ve spolupráci s partnery ze skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7.

Podle týdeníku je pro ukrajinskou armádu na letošní rok vyčleněno přibližně osm miliard eur (201 miliard Kč), ale na příští rok jen čtyři miliardy eur. Od listopadu by totiž podle zdrojů listu měly být k dispozici další prostředky z úvěrového plánu G7 v objemu 50 miliard dolarů (více než 1,1 bilionu Kč).

Mluvčí německé vlády v pondělí uvedl, že zprávy o snižování pomoci Ukrajině nejsou pravdivé. Podpora Berlína Kyjevu je podle něj neochvějná a bude pokračovat tak dlouho, jak bude potřeba.

Německo nebude financovat další pomoc Ukrajině, využije zmražené ruské zdroje

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám