Hlavní obsah

Agentura Fitch zhoršila rating Izraele

Ratingová agentura Fitch Ratings v pondělí snížila úvěrový rating Izraele o jeden stupeň z A+ na známku A. Důvodem jsou obavy z pokračující války s teroristickým hnutím Hamás v pásmu Gazy a souvisejících geopolitických rizik. Fitch zároveň ponechala výhled ratingu jako negativní, což znamená, že v budoucnu může Izraeli rating opět zhoršit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snížení ratingu podtrhuje finanční daň války, jež si vyžádala už desítky tisíc mrtvých, uvedl server americké televizní stanice CNN. Válku v Pásmu Gazy vyvolal loni 7. října útok Hamásu na jižní Izrael, při němž zemřelo kolem 1200 lidí. Následná odveta izraelských sil si vyžádala desetitisíce mrtvých a přerostla v humanitární krizi.

Analytici z agentury Fitch uvedli, že „konflikt v Gaze by mohl trvat až do roku 2025“ a existuje riziko, že se konflikt rozšíří.

„Snížení ratingu na ‚A‘ odráží dopad pokračování války v Gaze, zvýšených geopolitických rizik a vojenských operací na více frontách,“ odůvodnila agentura své rozhodnutí.

Írán může brzy zaútočit přímo na Izrael, tvrdí izraelská tajná služba

Blízký a Střední východ

Válka v Gaze může kromě ztráty dalších lidských životů vést i k dodatečným válečným výdajům, zničení infrastruktury nebo trvalejšímu poškození ekonomické aktivity a investic. To by podle Fitche vedlo k dalšímu zhoršení úvěrových ukazatelů Izraele.

Agentura předpovídá, že rozpočtový deficit Izraele dosáhne v letošním roce 7,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ve srovnání se 4,1 procenta HDP v loňském roce. Dluh ve střednědobém horizontu zůstane nad 70 procenty HDP, přičemž rostoucí tendenci bude mít i po roce 2025, pokud vyšší vojenské výdaje a nejistota v ekonomice budou pokračovat, dodala agentura.

Úvěrový rating Izraele zhoršila už v únoru také agentura Moody's, a to z A1 na A2. Jako hlavní důvod uvedla „pokračující vojenský konflikt s Hamásem, jeho následky a širší důsledky podstatně zvyšující politické riziko pro Izrael a oslabující jeho výkonné a legislativní instituce a fiskální sílu v dohledné budoucnosti“.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Billboardy v Libanonu vyzývají Hizballáh, aby přestal útočit na Izrael

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám