Hlavní obsah

Aerolinky ruší či odklánějí lety do Izraele i dalších zemí Blízkého východu

Bezpečnostní situace v Izraeli, Libanonu a Íránu a zvýšené hrozby v celém regionu se odrážejí i na letech na Blízký východ. Z pražského letiště Václava Havla už byly zrušeny první odlety, další lety pak byly odkloněny do jiných zemí. Izrael čelil v úterý večer íránskému raketovému útoku a hrozí odvetou.

Foto: Profimedia.cz

Lety z Prahy do Izraele zatím pozastavila například společnost Smartwings.

Článek

„V tuto chvíli evidujeme pro dnešní den, tedy středu, tři zrušené odlety do Tel Avivu a čtyři přílety z Tel Avivu. Jedná se o linky, které provozují letecké společnosti Smartwings a Blue Bird Airways,“ řekla Novinkám v brzkém odpoledni mluvčí pražského letiště Denisa Hejtmánková.

Během úterý byl také let společnosti Emirates z Prahy do Dubaje odkloněn do Budapešti a odlet z Prahy do Dauhá společnosti Qatar Airways byl odkloněn do Ankary.

„S ohledem na eskalaci konfliktu na Blízkém východě byl v úterý provoz na pravidelné lince Smartwings z Prahy do Tel Avivu z bezpečnostních důvodů přerušen. Situaci nadále pečlivě sledujeme a vyhodnocujeme a dle vývoje přijmeme rozhodnutí o obnovení letů s ohledem na bezpečnost našich klientů a posádek,“ sdělila mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková

ZBYTEČNÁ VÁLKA: Eskalace na Blízkém východě

Zbytečná válka

O zrušení letu jsou podle ní klienti informováni standardně pomocí kontaktních údajů uvedených v rezervaci. „Cestujícím nabídneme možnost posunu data, pokud chtějí cestu realizovat, pokud ne, mají nárok na vrácení peněz,“ dodala.

El Al dál létá

Jsou ale i společnosti, které k omezení zatím nepřistoupily. „Zatím létáme bez přerušení. Pokud mají cestující dotazy, mohou se obrátit na naši kancelář,“ řekla Novinkám Karla Svobodová z pražského zastoupení izraelských aerolinek El Al.

Rušení či přesměrování letů se netýká jen pražského letiště, ale i těch zahraničních. Podle služby FlightRadar24 aerolinky své lety po zahájení íránského útoku odkláněly z oblasti hlavně do egyptské Káhiry a tureckého Istanbulu.

Právě letiště v nejlidnatějším tureckém městě i další v turisticky oblíbené Antályi byly podle informací agentury Reuters následně přetíženy. Aerolinky tak musely přistávat v jižnějších lokalitách.

Írán při vypouštění raket nedbal na letový provoz. Střely natočil pilot British Airways

Zahraniční

V úterý bylo podle FlightRadar24 odkloněno asi 80 letů provozovaných přepravci Emirates, British Airways, Lufthansa nebo Qatar Airways, které směřovaly do hlavních uzlů na Středním východě, jako jsou Dubaj, Dauhá nebo Abú Zabí. Některá letadla z Evropy, která byla právě ve vzduchu, se vrátila zpět.

Odkloněné lety po íránském útoku na IzraelVideo: Reuters

Například lety německé Lufthansy do indické Bombaje či Dubaje ve Spojených arabských emirátech se podle serveru airlinegeeks.com vrátily zpět do Frankfurtu nad Mohanem. Letadlo společnosti Swissair z Curychu do Dubaje nakonec přistálo v Antálii.

Evropská agentura varuje

Evropská agentura pro řízení letového provozu Eurocontrol varovala piloty před eskalujícím konfliktem. Krátce po zahájení íránského útoku oznámila uzavření jordánského a iráckého vzdušného prostoru a také uzavření klíčového přechodového bodu do vzdušného prostoru kontrolovaného Kyprem. Irák i Jordánsko po ukončení útoku své vzdušné prostory pro civilní lety znovu otevřely.

Vzhledem k trvání konfliktu už předtím některé evropské letecké společnosti včetně Lufthansy či nizozemské KLM oznámily, že lety do izraelského Tel Avivu, libanonského Bejrútu a íránského Teheránu minimálně do konce října ruší.

Izrael už je ze šéfa OSN vytočený, prohlásil ho za personu non grata

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám