Hlavní obsah

Zwyrtek Hamplová chtěla do senátorského klubu ANO. Odmítli ji

Senátorský klub ANO a SOCDEM odmítl nezařazenou senátorku Janu Zwyrtek Hamplovou (za hnutí Nezávislí). Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček to ve středu řekl Českému rozhlasu Radiožurnál. Senátorka o členství žádala v úterý, tvrdila, že v hlasování o normách se s klubem často shoduje.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová

Článek

Pro klub je Zwyrtek Hamplová nepřijatelná kvůli svému vystupování, uvedl rozhlas. „Co se týče paní Hamplové a možného členství u nás, tak jsme řekli, že nikoliv,“ uvedl Havlíček.

Senátorka v minulosti šířila dezinformace, například řečnila na protivládních demonstracích pořádaných šéfem strany PRO Jindřichem Rajchlem. „Proslula“ i výroky o tom, že by romské děti měly mít samostatné třídy. Dále šířila  dezinformace o tom, že hygienici vyzývají k vyšetření na tuberkulózu v souvislosti s výcvikem ukrajinských vojáků v ČR. Za to se později omluvila.

Šlachtu by brali

Členem klubu ANO a SOCDEM by se naopak mohl stát nový senátor a předseda Přísahy Róbert Šlachta, který o víkendu zvítězil v druhém kole senátních voleb na Břeclavsku. „Pokud by projevil o členství v senátním klubu zájem, bude na našich senátorech, ať se rozhodnou,“ řekl Havlíček rozhlasu. Dodal, že osobně by s tím neměl problém.

V Senátu v současnosti působí pětice senátorských klubů. Kromě ANO a SOCDEM jsou to kluby ODS a TOP 09, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL a nezávislí a SEN 21 a Piráti.

Šumpersko bude mít nového senátora, politologa Stanislava Balíka

Volby do Senátu
Související témata:

Výběr článků

Načítám