Hlavní obsah

Zvýšení koncesionářských poplatků většina lidí odmítá

S návrhem na zvýšení koncesionářských poplatků, který momentálně projednávají poslanci, nesouhlasí 71 procent lidí. Plyne to z šetření společnosti NMS Market. Podle návrhu by se měly televizní poplatky zvednout o 15 korun a rozhlasové o 10 korun měsíčně.

Foto: Novinky

Zvýšení koncesionářských poplatků

Článek

Za televizní vysílání by tak lidé měli platit 150 korun měsíčně a za rozhlas 55 korun za měsíc. Koncesionářské poplatky se nezměnily od roku 2008.

S valorizací plateb vyslovilo souhlas pouze 19 procent dotázaných a 10 procent o plánovaném zvýšení neví, případně na něj nemá jasný názor.

Lidem se nezamlouvá ani skutečnost, že by koncesionářské poplatky měly platit všechny domácnosti, které mají připojení k  internetu nebo chytrý telefon, bez ohledu na to, zda vlastní TV či rádio. S tímto opatřením nesouhlasí 70 procent dotázaných.

Budu krvácet na barikádě, chystá Babiš obstrukce kvůli zvýšení poplatků

Domácí

Z průzkumu rovněž plyne, že dvě třetiny populace souhlasí s tím, že veřejnoprávní televize je potřebnou součástí kultury demokratické společnosti.

„Byť Češi nesouhlasí se zvyšováním poplatků za televizní a rozhlasové vysílání, roli veřejnoprávních médií považují za důležitou. Ukazují to také výsledky průzkumu, ze kterého vyplývá, že každý druhý Čech, který zaznamenal zrušení veřejnoprávní televize na Slovensku, s takovým krokem nesouhlasí,“ uvedla k výsledkům šetření Lucie Režná z NMS.

Šetření mezi veřejností proběhla od 7. do 13. května a od 1. do 8. srpna a zapojilo se do nich 1324, respektive 1290 respondentů.

Anketa

Plánované zvýšení koncesionářských poplatků o 15, respektive 10 korun mi
vadí
88,5 %
nevadí
10 %
je lhostejné
1,5 %
Celkem hlasovalo 11957 čtenářů.

Fridrichová v České televizi končí

TV a streaming

Související články

Fridrichová v České televizi končí

Televizní moderátorka Nora Fridrichová odchází z České televize (ČT). S vedením veřejnoprávní televize se dohodla na ukončení spolupráce ke konci srpna....

Výběr článků

Načítám