Hlavní obsah

Zvonici v Křídlech na Žďársku přestěhovali o dvacet metrů. Přenesl ji autojeřáb

Křídla

Fotoaparáty měli připravené v rukou, takovou událost si nemohli nechat ujít. Stěhování zvonice v Křídlech na Žďársku přihlíželo ve čtvrtek dopoledne několik stovek lidí. Přes 180 let starou, památkově chráněnou stavbu zvedl za přepravní konstrukci autojeřáb a přenesl ji zhruba o dvacet metrů dál.

Autojeřáb přestěhoval památnou zvonici, u silnice trpěla provozemVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

Dokonce i jindy rušný provoz utichl, když policisté zastavili na pár minut dopravu na silnici II/385, jež spojuje Nové Město na Moravě s Tišnovem. Hlavní podívaná netrvala ani půl hodiny a na závěr zazněl srdečný potlesk.

„Ulevilo se mi,“ přiznal starosta Křídel Lukáš Čech. „Nejvíc zatnuté ruce jsem měl ve chvíli, když zvonici zvedali od země. Pak už jsem byl docela klidný,“ povídal krátce po usazení stavby na novém místě.

Trpěla provozem

Za zdánlivě jednoduchou operací ovšem byla spousta hodin příprav. A předcházely tomu roky diskuzí, plánování a razítkování, jak zachránit stavbu, která do čtvrtka stála jen pár centimetrů od vytížené silnice. Tím pádem trpěla hlavně v zimě provozem a postupně se ocitla pod úrovní komunikace. Teď už je zase vyvýšená a povedou do ní dva schůdky.

Šestice zvonů z katedrály svatého Víta opět svátečně rozezněla Prahu

Kultura

Pracovníci stavební firmy drobnou stavbu čtvercového půdorysu předem odkopali, podřízli, zpevnili zdi a svařili kolem ní kovovou konstrukci, za niž ji jeřábník nakonec zvedl a přesunul na nový základ uprostřed přilehlého parčíku.

Podle památkářů šlo na Vysočině o první takový přesun. „Ale například u Ivančic stěhovali mnohem větší kapličku, kde to také dobře dopadlo. Podařilo se přizvat Pavla Pavla, který nás uklidnil, že to není nic světoborného a že to dopadne dobře,“ zmínil Libor Karásek, ředitel Územního odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči.

Známý technik Pavel Pavel, který dokázal rozpohybovat sochy na Velikonočním ostrově, má za sebou přesuny celé řady různých objemných břemen.

„Když akce proběhne v rychlosti a vypadá jednoduše, znamená to, že je dokonalá příprava,“ ocenil zúčastněné Pavel, který dohlížel na stěhování zvoničky jako konzultant pro Kraj Vysočina.

Ivančickou 140tunovou kapličku od zatáčky stěhují jeřáby

Domácí

Milionová akce

Samotné stěhování vyšlo obec na zhruba milion korun. „Částka zahrnuje podříznutí, transportní konstrukci, nový základ a přesun jeřábem,“ bilancoval starosta s tím, že přesun i rekonstrukci podpořil kraj.

Než bude zvonička zase zářit, čeká místní ještě spousta práce za statisíce. „Na opravu už jsme odvezli část kupole, do konce října měla být střecha opravená, ale požádáme o prodloužení do příštího roku, abychom nepřišli o dotaci. Po sundání šindelů jsme totiž zjistili, že bude potřeba opravit i vazbu,“ prozradil starosta.

Dožívající smrkové šindele, které vydržely zhruba 40 let, nahradí trvanlivějším modřínovým dřevem. Na příští rok připravuje vedení obce také opravu omítek a plánuje, že upraví celé okolí staronové dominanty. Pouť slaví v Křídlech na svátek Povýšení svatého Kříže v půlce září. Příští rok by z toho mohla být velká událost.

Do dění v obci by se pak zvonička měla zapojovat mnohem častěji než v minulých letech.

Zvonička v Křídlech

Drobná zděná zvonička čtvercového půdorysu je podle Památkového katalogu Národního památkového ústavu tvarově výraznou stavbou z roku 1843. Chráněná je od roku 1958. Průčelí členěné pilastry je prolomeno půlkruhově zaklenutým vstupem. Fabionová římsa vynáší jehlancovou střechu s otevřenou, zvonicí završenou cibulí.

Vedení obce se nejdřív přiklánělo k variantě, že by přesunulo pouze střechu a na novém místě postavilo věrnou repliku zděné části. To ale neprošlo přes památkáře. „Vzhledem k tomu, že je zvonička sama o sobě v dobrém stavu, nebyl důvod stavbu, která je kulturní památkou, rozebírat na molekuly a stavět ji znovu. Byla by to jiná kaplička, i když by vypadala stejně,“ míní Libor Karásek, ředitel telčského pracoviště NPÚ.

Pokořitel soch na Velikonočním ostrově Pavel Pavel stěhoval 40tunový viklan

Koktejl

Výběr článků

Načítám