Hlavní obsah

Kontroly předzahrádek vyvolané tragickým požárem v Mostě odhalily desítky nedostatků

3:09
3:09

Poslechněte si tento článek

Nepovolené nebo nezkolaudované stavby nebo objekty s nejasným povolením. I s takovými závěry skončily kontroly u restauračních předzahrádek v severních Čechách. Plošné kontroly probíhaly na základě pokynu, který po požáru v mostecké restauraci U Kojota vydali ústečtí krajští radní.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Vedoucí odboru živnostenského úřadu v Mostě Miroslava Knížová po zahájení kontroly v jedné z restaurací

Článek

Stavební úřady zkontrolovaly v Ústeckém kraji do 4. února celkem 339 předzahrádek, teras nebo jiných stavebně-technických konstrukcí podléhajících stavebnímu zákonu. Nedostatky byly zjištěny u 118 z nich.

„V některých případech šlo o nepovolené stavby, jindy o stavby povolené, ale nezkolaudované nebo o objekty s nejasným povolením. V těchto případech stavební úřady nařídily kontrolní prohlídky a mohou zahájit navazující řízení například o odstranění stavby,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem Magdalena Fraňková.

Aby se neopakoval požár jako v Mostě. Hasiči s úřady kontrolují v centru Prahy restaurace s předzahrádkami

Domácí

Podle hejtmana Richarda Brabce (ANO) svědčí zjištěné nedostatky na předzahrádkách a terasách o tom, že pravidla se v minulosti ne vždy dodržovala. „Naším cílem je nyní zajistit, aby všechna restaurační zařízení splňovala bezpečnostní normy a neohrožovala návštěvníky ani personál. Od provozovatelů očekávám plnou součinnost, zejména při navazujících kontrolách hasičů,“ uvedl hejtman.

Na mobilní topidla dohlíží hasiči

Součástí kontrol bylo také prověřování přítomnosti mobilních topidel. Požár v mostecké restauraci se měl totiž rozšířit právě po převržení takového topidla. Stavební úřady je našly ve 32 provozovnách a informace o nich předaly hasičům, kteří provádí kontroly dodržování požární bezpečnosti. „Při doposud provedených kontrolách však ani v jednom případě nebylo topidlo v provozu,“ upozornila Magdalena Fraňková.

Hasiči na kontrolách v restauracích s mobilními topidly poučují personál, jak zařízení bezpečně používat, jaká má být minimální bezpečná vzdálenost od hořlavých materiálů a jaké jsou podmínky jejich provozu.

„Pokud bychom zjistili, že se plynové topidlo používá v rozporu s bezpečnostními předpisy a existuje bezprostřední riziko vzniku požáru, máme oprávnění dané zařízení vyloučit z užívání,“ řekla náměstkyně ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje (HZS ÚK) Kateřina Kosíková. „Zatím však k žádnému takovému případu nedošlo a kontroly proto budou pokračovat,“ dodala.

K požáru v mostecké restauraci U Kojota došlo v noci z 11. na 12. ledna. Neštěstí si vyžádalo šest obětí na místě, sedmá zemřela v nemocnici. Zranilo se osm lidí, dva z nich z nemocnic již dříve propustili. Ve vinohradské nemocnici v Praze je stále pět pacientů. Někteří potřebují plicní podporu, další jsou na standardním oddělení.

V Mostě zazněly modlitby za oběti a zraněné při neštěstí v restauraci U Kojota

Ústecký kraj
Související témata:
Předzahrádky
Přímotopy

Výběr článků

Načítám