Hlavní obsah

Slámové víno z Novosedel si dopřávají gurmáni v Japonsku, Kanadě či USA

2:30
2:30

Poslechněte si tento článek

Jako mimořádně sladká tečka například k sýrům, ale i jiným pochutinám, bývá na svátečních stolech podáváno slámové či ledové víno. A zatímco pořádného mrazu se vinaři letos už asi nedočkají, výroba slámového vína, která je z větší části stále manufakturou s velkým podílem ruční práce, právě začala.

Lisování slámového vínaVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

Z půdy, kde pod střechou vysychaly bobule pod přísnou kontrolou už od 16. září, se kbelík po kbelíku spouštějí hroznové trsy do přízemí haly, kde je - opět ručně - sype Adam Marcinčák do lisu.

„Jeho tlak je speciálně naprogramován právě na slámové víno. Dvacet tun hroznů, které jsme dosud na pšeničné slámě na půdě sušili, se vylisuje pravděpodobně ve třech dávkách. Poté mošt půjde do odkalovacích nádrží a následovat bude stáčení do menších nádob. Hotové slámové budou moci konzumenti ochutnat zhruba za dva roky,“ popsal Novinkám technologii jeho bratr Petr.

Oba sourozenci pomalu přebírají žezlo po svém otci, který s výrobou slámového v Novosedlech začal už v roce 1997 a nyní je jedním z největších a také nejoceňovanějších výrobců této sladké speciality na světě, přičemž na víno získal i ochrannou známku Evropské unie.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Program lisu je naprogramován speciálně na tlak pro budoucí slámové víno.

„Předpokládáme, že letos se bude cukernatost pohybovat mezi čtyřiceti a padesáti stupni, což je čtyřicet až padesát kilo hroznového cukru na sto kilogramů moštu,“ popsal intenzitu sladkosti Petr Marcinčák starší. Jak dodal, z dvaceti tun hroznů bude nakonec zhruba dvacet tisíc litrů nápoje, který se však konzumuje jako delikatesa. I proto je dodáván v balení pouhých 0,375 litru.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Sušení hroznů se odehrává na „ložích“ s pšeničnou slámou

Proces výroby slámového vína, při kterém se do nápoje nemůže dostat žádná závadná bobule, je po celou dobu pod kontrolou nejen vinařů, ale i inspektorů České zemědělské a potravinářské inspekce, kteří sledují ukládání hroznů na slámová lože, průběh sušení a také složení a kvalitu moštu.

„Nevymysleli jsme nic nového, sušení hroznů je prastará metoda, která se prováděla mimo jiné i proto, že se z nich získávalo víno s vyšším procentem alkoholu, takže se tak rychle nekazilo. My jsme jen tento princip před léty oživili,“ dodává zakladatel vinařství.

Slámové víno už odpočívá v peřince. Z hýčkaných hroznů bude po vysušení žádaná delikatesa

Gastro
Související témata:

Výběr článků

Načítám