Hlavní obsah

Pekárnu na Blanensku okamžitě uzavřeli. Fotky zveřejněné inspekcí mluví za vše

2:32
2:32

Poslechněte si tento článek

Letovice

Pečeme od roku 1930, chlubila se dlouhou tradicí pekárna v Letovicích na Blanensku. Teď ji zavřela potravinářská inspekce a podle fotografií by se s nadsázkou dalo říct, že v provozovně to vypadalo, jako by se tam od založení ani pořádně neuklízelo. Podle majitele firmy ale inspekce nález v pekárně nafoukla.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kolekce hmyzích škůdců shromážděná inspektory

Článek

Kolářovu pekárnu v Letovicích zavřeli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce minulý týden. Uvedli to v pondělí na sociální síti X.

„Podívejte se, jak to vypadalo v Kolářově pekárně na Blanensku. Provozovateli jsme uložili úplný zákaz užívání prostor,“ napsali inspektoři na X s tím, že důvodem byla přítomnost velkého množství hmyzích škůdců, myšího trusu, plísně na stěnách a také silně zanedbaný úklid.

„V provozovně se vyskytovalo velké množství uhynulých i živých hmyzích škůdců, zejména potemníků a zavíječů. Na povrchu stěn se tvořila plíseň a na mnoha místech se nacházely pavučiny. Mezi další zjištěné nedostatky patřil i výskyt myšího trusu,“ popsali inspektoři.

Majitel: Myš tam nenašli, jen starý trus

Jak řekl Novinkám majitel pekárny Kamil Kolář, v provozovně byly sice dílčí problémy, inspektoři je ale podle jeho slov doslova zveličili.

Když máte pavučinu u bojleru, zvětšené to vypadá jinak. Lidi si pak myslí, bůhví, jak to tam vypadalo.
Kamil Kolář, majitel pekárny

„Zvlášť v dnešní době se bohužel jen těžko můžete bránit. Fotky, které inspekce udělala, byly zvětšené. Když pak máte pavučinu u bojleru, zvětšené to vypadá jinak. Lidi si pak myslí, bůhví, jak to tam vypadalo, kdyby se tam prošel běžný návštěvník, nic divného by mu tam nepřišlo,“ řekl Novinkám.

„V Německu nebo v Rakousku je ta metodika jiná, ne aby se firmy zavíraly a dávaly se jim drakonické tresty. Dneska se všechno hned řeší na sociálních sítích a velmi mě to poškodilo. Třeba žádnou živou ani mrtvou myš tam inspekce nenašla, jen starý trus,“ dodal Kolář, jehož dědeček pekárnu založil a rodina ji od devadesátých let znovu provozuje.

„Za těch pětatřicet let to byl první takový problém,“ zdůraznil ještě Kolář s tím, že vytýkaná pochybení už jsou napravena a pekárna je připravena opět k provozu, přičemž čeká jen na povolení inspektorů.

Odnaučit generaci Z plýtvat potravinami bude podle vědců oříšek, čelí i vlastní lenosti

Věda a školy

Výběr článků

Načítám