Článek
„I podle kalendáře máme zimu, a potrvá ještě několik týdnů, ve skutečnosti je jaro už tu. Přírodě to sice neprospívá, ale realita je taková, že na jih od Brna rostou fialky a současné teplé počasí přeje růstu hub,“ řekl Novinkám biolog Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec.
Do lesa se nyní chodí pro dřevokazné houby, které lze najít často na tlejících kmenech stromů. Na rozdíl od klasických letních hub jsou velmi odolné. Pro srovnání, mráz může poškodit hřib dubový natolik, že se může stát jedovatým. To ale u hlívy ústřičné, která je ze zimních hub asi nejznámější, nehrozí. A pokud se prý umí připravit, jsou velkou pochoutkou i pro gurmány.
Česko je rájem houbařů, což je podle Němce důvodem, že jich stále více vyráží s košíky do lesů i v zimě. Ještě před deseti lety přitom mnozí z nich považovali zimní houby za něco exotického. Na houby chodí i lidé, kteří je vůbec nejedí a obdarovávají svými nálezy přátele.
„Pro mnohé je hledání hub v zimě adrenalinovým sportem či netradičním zážitkem, v podstatě dobrodružstvím, které může skončit nějakou vlastnoručně ukuchtěnou dobrotou na talíři,“ doplnil Němec. Obyvatelé Česka jsou až fanatičtí houbaři a sběrači lesních plodů. Odhaduje se, že ročně vysbírají houby, borůvky, maliny a ostružiny v hodnotě přes 6,5 miliardy korun.
Zkušený houbař podle Němce dobře ví, že si ve střední Evropě může na smaženici či houbové polévce nebo omáčce pochutnat celoročně. Stačí jen vydat se do lesa. S rozpoznáním hub pomůže některá z mnoha mobilních aplikací a samozřejmě také nejbližší houbařská poradna.
Zimním houbám kraluje hlíva ústřičná. Jidášovo ucho je ideální pro přípravu masa v čínské kuchyni. Zkušení kuchaři používají ohnivce rakouské k dozdobení jídel a kloboučky z penízovek sametonohých k dochucení polévek. Nožky neboli třeně ale nejíst! Jsou tuhé.
Za houbami se lze vypravit, hned po návratu z lyží, do všech níže a středně položených poloh. Rájem houbařů v zimě je například na Moravě národní park Podyjí na Znojemsku. „Určitě to stojí za to, zkusit si houbaření i v zimě, protože třeba taková houbová dršťkovka z čerstvě nasbíraných hlív ústřičných je prostě velká paráda,“ dodal Němec.