Článek
Stojí na vcelku zastrčeném místě a od rušné silnice ho přes staveniště není vůbec vidět. Přesto se tvoří před malým stánkem poblíž budovy Akademie věd už před otvíračkou v mrazivých 7 hodin ráno dlouhá fronta. Mladí lidé i senioři si sem přicházejí pro levný oběd za ceny, na které v hlavním městě jen tak nenarazíte.
Porce polévky se tu dá sehnat už od 5 korun, hlavní jídla nabízejí od 39 Kč, a to včetně jednorázové krabičky, v níž se všechny pokrmy prodávají.
„Jsme rodinná firma z Chomutova, jsme tam ve svém, spoustu věcí si děláme sami, máme dlouholeté dodavatele, s kterými jsme už poladili ceny a bereme zboží samozřejmě ve větším množství,“ vysvětluje provozovatel prodejny Josef Darvaš, jak stahují náklady.

Stánek stojí na pražském Proseku u Akademie věd.
I přes nízké prodejní ceny na pokrmech vydělají. „Nějaké korunové marže na tom jídle jsou,“ potvrzuje zástupce firmy. Jejich hlavním byznysem je ale už po desítky let především výroba a rozvoz jídla do firem, škol či stacionářů a krabičkové diety. Prodejny s hotovkami jsou spíše doplňkovou službou.
„Je to trochu i podpora lidí v této těžké době,“ říká Darvaš o jejich záměru a zmiňuje, že také „v nejhorších časech“ při řádění covidu podporovali policisty a vozili jim jídlo zdarma. „Dneska jim ta jídla vozíme pořád, ale mají je za ceny našich nákladů, snažíme se jim takto pomáhat,“ vysvětluje.
Na nákup s krabicí
Ve středu, kdy prosecký kiosek na pronajatém plácku navštívily Novinky, nabízelo menu například kuřecí vývar za 5 Kč, kulajda už byla dražší - za 20 korun. Masové koule s těstovinami se daly pořídit za 39 Kč, kuřecí guláš stál 79 Kč. V nabídce byl rovněž sladký dezert a saláty.
Nejdražší položkou z aktuálního menu byly medailonky z vepřové panenky za 85 Kč a za stejnou cenu i hovězí dračí dech (masová směs) s bramboráky z nabídky z předchozího dne.
Plastová vanička sice zdejšímu jídlu na estetice nepřidává, zákazníci si ho ale oblíbili. Občas se dokonce stává, že ho stihnou vyprodat už za pár hodin a stánek zavírá dřív, a to sem firma denně zaváží několik set porcí.
Řada lidí si odsud odnáší obědy ve velkém, berou ho i pro rodinu či kolegy v zaměstnání, někteří si na nákup přinášejí dokonce košíky nebo krabice. V lednici má jídlo podle provozovatele vydržet až čtyři dny a dá se také zamrazit.
Nejvíc zdejším zákazníkům chutná podle Darvaše česká kuchyně a klasiky jako svíčková, guláš, zelňačka či buchtičky s krémem. Velký zájem tu prý naopak není o vegetariánská jídla, která tak nabízí jen občasně.

Příklad hotového hlavního jídla z krabičky

Příklad hotového hlavního jídla z krabičky
„Ze začátku samozřejmě každý, kdo viděl, za kolik ta jídla prodáváme, tomu nevěřil, lidi říkali, že vaříme ze zbytků nebo že je svážíme z restaurací, ale už jsme je přesvědčili, že to tak není. Jídla jsou každý den čerstvě vařená. V drtivé většině jsou s nimi lidé spokojení,“ říká provozovatel o zpětné vazbě.
Suroviny i maso berou od českých dodavatelů, snaží se prý vařit bez polotovarů, připravují si vlastní přílohové knedlíky, omáčky na cibulových základech či vývary z kostí. Pokrmy chystají den předem, začínají brzy ráno kolem páté hodiny a vaří až do večera, v případě potřeby pracují i v noci. Porce se pak šokově zmrazí a rozvážejí se. A to nejen do kiosku v Praze, pobočky mají také v Ústeckém a Karlovarském kraji a další plánují.
„Nemusím každý den vařit“
„Chodím sem jednou týdně, protože tady je to levné a dobré. Nakupuju hlavně pro přítele, on je takový velký jedlík, rád jí, tak abych nemusela každý den vařit,“ říká nám paní Marta, jedna ze zákaznic, jež se u stánku objevila hned v první hodině po otevření a odnáší si plátěnou tašku s krabičkami.
Ceny, kvalitu hlavně polévek a „poctivé porce“ si pochvaluje i pan Marek, který bydlí nedaleko prodejního místa a zastavil se tu po cestě z noční směny domů.
„Mají tady toho na výběr hodně a obměňují to, ale objevil jsem je teprve nedávno. Chodím sem, protože mám taťku v plném invalidním důchodu, takže musíme trošku šetřit. Ale bohužel, člověk musí mrznout ráno v té frontě, už se těším na léto,“ říká nám muž s batohem plným jídla.

Takto se jídla prodávají.
Oba oslovení se shodují, že podobných míst s cenově dostupnými obědy by mohlo být po hlavním městě víc.
„Co se týká třeba hotovek v nákupácích, ty jsou podle mě hodně předražené a jsou to malé porce, takže určitě ano,“ přitakává Marek. „Hlavně důchodci, kteří nemají moc možnost vařit, nebo muži, kteří zůstávají sami, tak si určitě rádi koupí levnou hotovku,“ myslí si Marta.
Víte i vy o místě, které nabízí kvalitní a levné jídlo? Dejte nám vědět v diskusi.