Hlavní obsah

Bez vize, tváře se rychle okoukají, shrnula dezinformační scénu zpráva o extremismu

Rusko podnikalo proti České republice širokou paletu hybridních operací. Řada institucí se stala i opakovaně terčem kybernetických útoků. Konstatovalo to ministerstvo vnitra ve zprávě o extremismu za první pololetí letošního roku. Poukázalo rovněž na roztříštěnost tuzemských antisystémových uskupení.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Demonstrace proti vládě (ilustrační foto)

Článek

Zpráva připomněla, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila ruskou vlivovou síť a následně došlo k přidání dvou fyzických a jedné právnické osoby na národní sankční seznam.

Zmiňuje rovněž případ zadrženého Kolumbijce, který je podezřelý ze spáchání žhářského útoku v autobusových garážích v Praze. Muž je obviněn z teroristického útoku.

(…) vyvolat pocit, že Ruská federace je pozitivní, zdravou a progresivní alternativou.
Zpráva o extremismu za první pololetí roku 2024

„Antisystémová scéna nadále operovala s kremelskými narativy. Zejména je to patrné v případě kopírování kremelského pohledu na válku na Ukrajině a při přejímání negativních postojů k Ukrajině jako státu a k Ukrajincům,“ konstatovalo vnitro, podle něhož ruské bezpečnostní složky znají její potenciál, který mohou pro své vlivové operace využít.

Tragédii na filozofické fakultě zneužívali dezinformátoři. I proti Ukrajině

Domácí

Antisystémové hnutí nicméně zůstává roztříštěné, bez vize a jednotné struktury. Představitelé, které dokáže vygenerovat, se podle zprávy „rychle ‚okoukají‘“ a následně jsou nahrazeny dalšími postavami vzešlými z prostředí sociálních sítí.

Zpráva si všímá i toho, že „kvazi-mediální zpravodajství šířící nenávistné obsahy“ a ruské narativy se úspěšně etablovalo a generuje množství předvídatelného obsahu.

Proč by Rusko chtělo zapalovat v Praze autobusy? Odpovídáme na nejčastější verze zpochybňovačů

Řetězák

Nezaměřuje se již na vyvolávání odporu vůči migrantům, muslimům, Židům, Romům či LGBT+ komunitě, protože skrze tyto narativy se již příznivce podařilo získat a navodit u nich pocity nedůvěry v legitimitu ČR. Nyní se snaží konzumentům tlumočit ruské vidění světa a dále je ovlivnit.

„Už nejde pouze o to, podkopávat, oslabovat důvěru v Českou republiku a vyvolávat v ní antagonismy, ale vyvolat pocit, že Ruská federace je pozitivní, zdravou a progresivní alternativou,“ uvedla zpráva.

Za desítkami webů plných ruské propagandy stojí jen jeden Američan

Internet a PC

Výběr článků

Načítám