Hlavní obsah

Zpět k IT a rodinám. Neúspěšní europoslanci mávají Bruselu

Europoslance a europoslankyně, kteří nebyli zvoleni, čeká poslední týden a kousek jejich pětiletého mandátu. Zaniká jim 16. července. Z těch českých jich nakonec opustí lavice v Bruselu a Štrasburku více než polovina.

Foto: David Taneček, ČTK

Pirátští europoslanci zvolení v roce 2019, (zleva) Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa

Článek

K sedmičce těch, kteří již post v europarlamentu neobhajovali, voliči přiřadili další čtyři, kterým nedali dost hlasů. Ti teď přemýšlejí, čemu se chtějí nově věnovat.

„Budu si užívat více času s rodinou,“ říká neúspěšný lídr pirátské kandidátky Marcel Kolaja. S Bruselem se loučí z pozice člena vedení europarlamentu. Do roku 2022 byl jeho místopředsedou, posléze kvestorem.

Piráti navrhnou na eurokomisaře vykroužkovaného Kolaju, STAN s nominací otálí

Eurovolby

Marcel Kolaja vystudoval informatiku a před zvolením do Bruselu v roce 2019 pracoval jako produktový manažer v nadnárodní společnosti Red Hat, která vytváří linuxové operační systémy. K Pirátům se přidal v roce 2010, přivedl ho k nim jeho boj proti zavedení softwarových patentů v Evropské unii. V době pandemie covidu-19 to byl právě on, kdo zdigitalizoval schůze europarlamentu, aby mohl jednat i na dálku.

Piráti se jej i přes volební propadák snaží prosadit do Evropské komise. „Předseda Bartoš panu premiérovi předložil mou nominaci. Další kroky jsou nyní na vládě,“ odvětil na otázku, zda jeho zájem o místo v Bruselu trvá.

Na co mají nárok odcházející poslanci

  • Nárok na přechodný příspěvek ve výši jednoho měsíčního platu za každý rok výkonu funkce, maximálně však za dva roky.
  • Pokud se poslanec stane členem jiného parlamentu nebo je jmenován do veřejné funkce, odečítá se jeho nový plat od tohoto příspěvku.
  • Nárok na starobní důchod, jakmile dosáhnou věku 63 let. Výše důchodu činí 3,5 % odměny poslanců Evropského parlamentu za každý dovršený rok výkonu mandátu. Nesmí však úhrnem přesáhnout 70 % odměny europoslanců. Aktuální plat europoslance je 10 075 eur (248 tisíc Kč).
  • Mají zakázáno lobbovat v Evropském parlamentu po dobu prvních šesti měsíců po skončení svého mandátu. Pokud začnou lobbistickou činnost vykonávat po uplynutí těchto šesti měsíců, jsou povinni se zaregistrovat v rejstříku transparentnosti.

K IT se chce vrátit i druhý končící Pirát Mikuláš Peksa. Novinkám řekl, že s politikou pro tuto chvíli končí, a tedy že se vzdal i svého místa v čele celoevropského pirátského hnutí.

„Vrátím se k tomu, co jsem dělal. Měl jsem firmu, která byla poslední roky uspaná,“ uvedl pro Novinky. Jedná se o společnost Cybermindnet. Před zvolením prý Peksa programoval a spravoval servery pro zahraniční společnosti.

Vrátím se k tomu, co jsem dělal před tím. Měl jsem firmu, která byla poslední roky uspaná.
končící europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa

„V posledních letech jsem si říkal, že je plno otevřených dat, s nimiž by se dalo pracovat. Jsem ve fázi realizace nápadů,“ nastínil a dodal, že potenciál vidí ve volně dostupných datech, která produkuje evropský satelitní systém Copernicus.

Čekání na soud o hlasy

Na verdikt Nejvyššího správního soudu nyní čeká Michaela Šojdrová. Lidovecká europoslankyně se na něj obrátila poté, co ve svém domovském regionu nezískala preferenční hlasy, byť tamní voliči tvrdí, že její jméno kroužkovali. K obhajobě mandátu jí chybí několik stovek hlasů. Pokud by uspěla, nahradila by v europarlamentu Ondřeje Koláře (TOP 09).

Foto: Binter Tomas, ČTK

Europoslankyně a kandidátka KDU-ČSL Michaela Šojdrová

„Po deseti letech jsem byla připravena na to, že zůstanu doma,“ řekla Novinkám politička, která kandidovala z devátého místa. Zkušenost z Bruselu se podle ní dá dobře využít i v Česku. Do domácí politiky se v tuto chvíli ale nechystá, vidí se spíš v roli poradkyně.

Blaško: Hodili mne přes palubu

O tom, zda v politice zůstat, přemítá někdejší europoslanec za SPD Hynek Blaško. S Okamurou se již během svého mandátu rozešel a založil si vlastní národoveckou Alianci za nezávislost ČR. Nyní říká, že když ho někdo přizve ke spolupráci, je připraven přiložit ruku k dílu. Zároveň se ale cítí voliči zrazen. „Volali po sjednocení sil a pak mě hodili přes palubu,“ říká někdejší generál, kterého do europarlamentu před pěti lety vynesly preferenční hlasy.

Stejně nejasně o budoucích plánech hovoří i ti, kteří o svém konci v europarlamentu věděli dopředu. Někdejší Babišovy europoslankyně tvrdí, že chtějí být nyní s rodinami. Končící poslanec za STAN Stanislav Polčák se chce věnovat advokacii, Jiří Pospíšil z TOP 09 pokračuje jako radní v Praze a Jan Zahradil (ODS) se pustil do komentování domácí i evropské politiky.

Nové kariéry, evropský důchod a kontakty: Co čeká končící europoslance

Volby

Výběr článků

Načítám