Hlavní obsah

„Zničíme blbé vzpomínky na komunismus“. Ve Frýdku-Místku bourají komín, který kryl pohled na baziliku

Frýdek-Místek

Do bourání téměř devadesátimetrového betonového komínu v areálu bývalé Lembergerovy textilní továrny v Hálkově ulici ve Frýdku-Místku se ve středu dopoledne pustila společnost Marlenka. V historické budově někdejší tkalcovny plánuje vybudovat muzeum, kavárnu a kanceláře a ve zbytku areálu postavit nové výrobní haly.

Ve středu dopoledne začala v areálu někdejší tkalcovny ve Frýdku-Místku demolice komína. Video: Pavel Karban, Novinky

Článek

Nefunkční komín postavili v 60. letech minulého století, jedním z důvodů bylo zastínění historické dominanty, barokní baziliky Navštívení Panny Marie s dvěma šedesátimetrovými věžemi. „Konečně nastal ten čas, že z panorama Frýdku-Místku vyhodíme ten škaredý architektonický prvek,“ poukázal majitel Marlenky Gevorg Avetisjan. Přiznal, že poté, co firma loni areál získala, chtěl nejprve z komína vybudovat rozhlednu s výtahem a kavárnou.

„Protože komín nebyl v dobrém technickém stavu, tak jsme ho chtěli alespoň využít k reklamě Marlenky. Když jsem ale zjistil, že zastiňuje při příjezdu do města od Příbora baziliku, tak jsem si řekl, že ho raději zbouráme,“ vysvětlil.

Foto: město Frýdek-Místek

Pohled na demolici komínu z dronu, v dáli je vidět bazilika Navštívení Panny Marie, kterou komín zakrýval.

To, že dělníci spustili demolici v den 56. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy, je podle Avetisjana symbolické. „Zničíme tak ty blbé vzpomínky na komunismus,“ podotkl s tím, že zničení komína vysokého 87,5 metru vyjde na téměř tři miliony.

Podle Martina Gargoše, vedoucího výroby společnosti Smolo Recycling, která demolici provádí, potrvají práce asi 10 dní. Během nich komín denně sníží o šest až osm metrů. „Jeřáb vynesl nad komín speciálně upravený malý, demoliční stroj, a ten postupně bouracím zařízením ubourává části komína, které padají dolů. Většina padá dovnitř, aby nedošlo k rozptylu, a něco málo spadne i mimo,“ popsal a dodal, že váha komína je zhruba tisíc tun. „Takže po vybourání vznikne tisíc tun suti, která bude separována, recyklována a odvezena na skládku.“

Foto: Pavel Karban

Demolice komínu ve Frýdku-Místku

Na demolici starého komína se přišli podívat i lidé. Práci demoliční čety sledovali v bezpečné vzdálenosti za plotem areálu. „Je to významná událost pro naše město,“ poukázala Jolana, která pamatuje, jak v textilce ještě pracovaly stovky lidí. „Já nejsem odsud, takže s tímto místem nemám žádnou citovou vazbu. Ale přišli jsme se podívat na ten technický um toho, jak se dá zdemolovat komín bez odstřelu. A ať kluci taky vidí pořádný jeřáb,“ pousmál se Rudolf z Příbora, který pozoroval demolici spolu se syny. Že měl komín stínit kostel, nevěděl. „Ale je pravda, že jsem si toho všiml při cestách do Frýdku. Vždy byl mezi těmi věžemi, až jsem si říkal, že to je možná naschvál,“ připojil.

To, že komín zmizí, přivítal i primátor Petr Korč. „A ať už to byl účel, přímý nebo nepřímý záměr, v každém případě to byl symbol toho, jak destrukce v minulém století zastínila přirozené panorama. A já jsem rád, že se vracíme k tomu, jak naše město po staletí vznikalo, a že bazilika, coby jedna z dominant, bude opět krásně vidět,“ řekl primátor.

Foto: Pavel Karban

Demolice komína ve Frýdku-Místku

Foto: Pavel Karban

Pohled na baziliku zakrytou komínem

Související témata:
Marlenka (firma)

Výběr článků

Načítám