Hlavní obsah

Bouřka ve Stachách napáchala škody za miliony

Nedělní blesková bouřka, která se přehnala přes Stachy na Prachaticku, poničila, co se dalo. V obci, kde žije asi 1200 lidí, jsou podemleté silnice i chodníky a poničená kanalizace. Lidé mají vyplavené domy. Celou noc se uklízelo a jen málokdo spal.

Nedělní záplavy v obci Stachy Video: Pavel Orholz, Novinky

Článek

„Stále uklízíme, objevujeme nové škody a sčítáme je. Budou se jak na obecním, tak soukromém majetku pohybovat určitě v řádech milionů korun. Poškozeny jsou břehy vodního toku, kanalizace, jsou zatopené objekty. Vše musíme postupně opravit. Nikoho jsme nemuseli kvůli následkům bouřky evakuovat,“ řekl v pondělí Petr Lampa, starosta Stach.

Voda se v neděli ve Stachách valila z Jáchymovského potoka, během srpna to bylo už podruhé. Tentokrát ale brala vše, co jí přišlo do cesty. Vyvracela ploty, ničila zahrady, chodníky i silnice a zaplavila asi deset rodinných domů, většinou se voda naštěstí dostala jen do sklepů.

„Bylo to velmi rychlé, potok se rozvodnil tak za tři čtvrtě hodiny silného deště. Sušit a uklízet se bude hodně dlouho,“ řekl Vladimír Wurm, který má ve Stachách stavení přímo u potoka.

Voda na ulici ve Stachách na Šumavě měla během chvilky 1,5 metru

Počasí
Foto: Pavel Orholz, Novinky

Ve Stachách se rozvodnil po extrémních srážkách Jáchymovský potok.

Nedělní bouřka napáchala obrovské škody také ve Slavonicích. Voda zaplavila několik domů, v ulicích se lidé brodili bahnem, které se sem dostalo z nedalekého pole.

„Uklízíme, katastrofa. Hodně je poškozená ulice Jana Žižky. Já v té ulici bydlím, zažila jsem tu už několik bouřek, ale takovou spoušť nikdy. Poničené jsou i další ulice. Zvedlo to asfalt, odplavilo krajnice, chodníky jsou vyrvané. Pomáhá, kdo má ruce. Uklízet budeme několik dní, škody zatím sečtené nemáme,“ řekla Věra Fialová, místostarostka Slavonic, s tím, že z vyplavených domů nemusel být nikdo evakuován.

Místostarostka také žádná všechny řidiče, kteří mají zaparkovaná auta v ulici Jana Žižky, aby si je přeparkovali.

Prudké deště poničily také železniční trať mezi Dačicemi a Slavonicemi, kde od neděle nejezdí vlaky. Cestující přepravují autobusy. „Vlaky tu nebudou jezdit ani v pondělí, celý den probíhá oprava a prohlídka trati z důvodu podemletí vlivem vydatného deště,“ řekl Martin Kavka, mluvčí hasičů Správy železnic.

Jihočeští hasiči vyjížděli v souvislosti s nedělní bouřkou k desítkám událostí. Nejčastěji čerpali vodu z objektů, pomáhali s odstraňováním bahna ze silnic a odklízeli popadané stromy.

Spadlé stromy, zaplavené silnice, podemletá trať. Hasiči se nezastavili ani přes noc

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám