Hlavní obsah

Žijí na břehu Smědé a povodně zažili mockrát. Strach ale mají stále

„Je to o nervy, ještě teď se celá klepu. Kdyby se něco stalo, ani rychlá by nepřijela,“ popisuje své pocity z víkendové povodňové vlny Vlasta Litošová z Černous na Frýdlantsku, která žije v části Boleslav, hned u toku řeky Smědé. Podle seniorky jim voda u domu zatopila stojany na prádelní šňůry metr a půl vysoko a tentokrát naštěstí skončila na zahradě.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Lidé v Boleslavi v Černousích i jsou už několik dní v obklíčení vody.

Článek

„Ještě v létě si tady vodáci stěžovali, jak musí lodě často přenášet, a teď se podívejte,“ podotýká starší žena. Smědá zaplavila celé okolí, pod vodou zmizela silnice z Boleslavi do Černous, okolní louky připomínají spíš jezero. Největší voda přišla o víkendu, v pondělí už trochu opadla. Přesto přijíždějící auta zastavuje značka zákaz vjezdu a jen místní se chodí po silnici koukat, kde ještě voda stojí. Do Černous, třeba do obchodu, se nedostanou.

„Na vodu jsme se tentokrát díky synům připravili. Jeden nás odvezl na nákup do Polska, takže zásoby jsme měli. Protože už jsme zvyklí a víme, jak to vypadá, zásoby si děláme,“ vysvětlila seniorka.

Rozbouřená Smědá ohrožuje dům Peterkových pravidelně. Je to život o štěstí, říkají

Domácí

Voda se jim vždycky dostane do sklepa a do dílny a samozřejmě na zahradu, ale do domu jim nikdy nenatekla. Ani v roce 2010, kdy tu byla největší povodeň, ale podemlela dům a vykotlala pod podlahou obrovskou díru. Teď jim za domem vyrůstá protipovodňová hráz a je těsně před dokončením. Ale určitě prý pomohla hodně už teď.

V domě v pondělí, po víkendových povodních, topila paní Litošová v kamnech a spolu s manželem se snažili hlavně zahřát. Venku bylo kolem deseti stupňů a vlhko od vody bylo skoro hmatatelné. Jeden ze synů akorát přivezl z Frýdlantu nákup a zásoby vody v lahvích.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Vít Litoš přivezl rodičům nákup, do obchodu se teď nedostanou.

„Vodu raději nepijte, po těch povodních je lepší minerálka,“ doporučuje rodičům Vít Litoš a jeho máma to potvrzuje: „Říkali, ať vodu nepijeme, že do toho něco vlítlo. Starosta doporučil, ať raději vodu převáříme.“

Okouknout už poněkolikáté přišel rozvodněnou Smědou také Václav Zítko ze sousedství. „Takhle to bylo i před dvanácti roky. Je to neštěstí,“ říká starší pán a kouká na záplavu na silnici a v širokém okolí. Čeká, až voda opadne a bude moci zajít do obchodu.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Václav Zítko obhlíží stav vody na silnici z Boleslavi do Černous. V pondělí byla stále zaplavená.

„Zásoby jsme si neudělali, nějak to přežijeme. Zítra už to bude snad pryč,“ doufá boleslavský starousedlík. Voda jim zatopila silnici už někdy v pátek. Pes, kterého vede na vodítku, je promočený a celý se klepe.

„Byli jsme u vody a on se bojí. Hned tady vedle silnice byly krávy a ani nevím, kam je dali,“ přemýšlel senior a vydal se se svým čtyřnohým společníkem po silnici na Černousy, aby zjistil, kam až dojde. Zkušenost s povodněmi už má několikátou, ale jak sám říká, pokaždé na vodu kouká s respektem.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám