Hlavní obsah

Zhrzený Bartoš: Je to podraz. Spolu nastoupilo cestu ke spolupráci s Babišem

Aktualizováno

Za podraz a cestu ODS ke spolupráci s hnutím ANO označil předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí premiéra Petra Fialy odvolat jej z vlády. Podle něj byla porušena koaliční smlouva. Pirátský poslanec Jakub Michálek uvedl, že Piráti byli vykopnuti ODS z vlády. Jakým způsobem to ukončíme, je jen technikálie, poznamenal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda strany Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

„Podraz, který postrádal i základní prvky lidské slušnosti,“ shrnul Bartoš premiérovo jednání. O odvolání se dozvěděl telefonicky krátce před tiskovou konferencí premiéra. Během dopoledního setkání o tomto kroku podle něj „nepadlo ani slovo“.

„Dnešním dnem podle mě začalo Spolu oficiálně cestu ke složení vlády s Andrejem Babišem v příštím volebním období. Pokud bych měl jedním slovem popsat jednání s Petrem Fialou, tak to byl podraz, který postrádal z mého pohledu základní prvky lidské slušnosti,“ řekl na tiskové konferenci Bartoš.

Fiala oznámil, že navrhne Bartošovo odvolání ke konci září.

Místo řešení přišel Bartoš na schůzku s Fialou se seznamem požadavků. Obratem skončil

Domácí

„Z mého hledu byla porušena koaliční smlouva,“ podotkl Bartoš, který upozornil, že taková věc se měla řešit na koaličním jednání.

„Když ODS chce vyhodit Piráty z vlády, ať odvolá všechny,“ dodala místopředsedkyně Olga Richterová. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun doplnil, že vláda za současného formátu končí.

Poslanec Jakub Michálek dodal, že podle informací Pirátů byl premiér Fiala pod tlakem stranických struktur ODS, aby se Pirátů ve vládě zbavil.

„Úplně překvapení nejsme. Jednání považujeme za hnusný podraz, ale víme, že to bylo celé připravené delší dobu,“ uvedl Michálek. Problém s digitalizací stavebního řízení byl podle něj „nafouknutý do neuvěřitelných rozměrů“.

„Nejde o digitalizaci stavebního řízení, jde o to, aby Piráti dlouhodobě nekoukali ODS pod ruce a uvolnila se cesta pro vytvoření koalice ‚ODSÁNO‘ (ODS a ANO),“ dodal.

Je to zrada v přímém přenosu, odejdeme z vlády, zní od Pirátů

Domácí

Nastínil zároveň, že odvolání Bartoše znamená konec vládního angažmá všech pirátských ministrů. „Byli jsme vykopnuti ODS dneska z vlády. A neexistuje varianta, že nám ODS vykopne předsedu z vlády a my přijdeme s prosíkem,“ komentoval případné setrvání Pirátů ve vládě Michálek.

Na novinářský dotaz, zda odchod Pirátů z vlády znamená i odchod STAN, s nímž v parlamentních volbách kandidovali v koalici, Bartoš naznačil, že i to bude téma.

„Do vlády jsme vstupovali jako koalice Pirátů a Starostů, chceme o tom jednat s hnutím STAN. Na začátku zaznívalo ‚společně do vlády, společně do opozice‘. Budeme o tom určitě jednat. Je to dost nestandardní postup,“ reagoval Bartoš.

Bartoš ještě v poledne cítil podporu premiéra. Za hodinu bylo vymalováno

Domácí

Výběr článků

Načítám