Článek
„Byla těžce dehydratovaná a s krutými bolestmi břicha,“ uvedla ve středu k případu mluvčí Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB) Dana Lipovská. Žena skončila s otravou na jednotce intenzivní péče (JIP).
Vše podle pacientky začalo velmi nevinně. Paní Stanislava dostala velkou cuketu ze zahrádky a připravila si ji k večeři. Tu naštěstí jedla sama. Zpočátku necítila nic divného, podezření se dostavilo až pozdě.
Muž se otrávil cuketou z vlastní zahrádky. Na vině je kukurbitacin
„Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla,“ uvedla pacientka.
Dodala, že asi po třech hodinách jí začaly bolesti břicha následované obrovskými křečemi a vodnatým průjmem narůžovělé barvy.
Stav ženy byl po otravě opravdu dramatický.
„Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedlo se CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Výrazné poškození jater bylo patrné i z krevních testů. Pacientka pak byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná, až na chvíli ztratila vědomí,“ popsal vedoucí lékař interní JIP při KNTB Ilja Ryšavý.
Jak se lékaři shodli, průběh stavu pacientky byl už od začátku netypický pro infekci. Laboratorní výsledky nebyly nijak zvýšené, takže neukazovaly na zánět.
„Při gastroenteritidě nebývá nástup potíží tak rychlý, bývá jiný charakter průjmů. Nález na játrech byl netypický, a tak pro jistotu nasadili antibiotickou širokospektrální terapii,“ uvedla mluvčí nemocnice.
Prodavačky z Brna snědly sušenky, jež dostaly od zákazníků, a skončily na JIP. Byla v nich marihuana
Pro otravu podle lékařů svědčila hořká chuť požité zeleniny i obraz postižení hlavně tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem, tedy žaludek, střevo, játra.
„Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel. Ale protože nám pak pacientka o konzumaci cukety řekla, naše sestřičky napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit. Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů podobných případů otrav, které vznikly po požití tykvovité zeleniny s obsahem kukurbitacinu, což nám potvrdili odborníci z toxikologického informačního střediska ve Vojenské fakultní nemocnici v Praze s tím, že se však nikdy nejednalo o takhle závažnou otravu,“ poznamenal Ryšavý.
Případ naštěstí pro paní Stanislavu dopadl dobře. Po šesti dnech hospitalizace byla propuštěna domů a nyní se cítí mnohem lépe. Sama však chtěla svůj případ zveřejnit, aby si lidé dávali pozor.
Podle odborníků může být kukurbitacin přítomen v některých typech zeleniny, například právě v cuketách nebo v jiné tykvovité zelenině.
Toxicity přibývá při stresu rostliny
„Zásadním poučením asi je, aby lidé kousek takové zeleniny ochutnali již před případnou tepelnou úpravou a v žádném případě ji nekonzumovali v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ uzavřel příběh vedoucí lékař Ryšavý.
Obdobně se o podobných případech zmiňuje odborný text ve vědeckého časopisu Journal od Clinical Toxicology v lednu 2018.
V některých případech může u cuket docházet k takzvanému toxic squash syndromu (známý též jako syndrom jedovaté dýně). U tykvovitých rostlin vzniká při jejich stresu například přesazováním nebo při špatném zalévání rostliny. Projevuje se právě zvýšením hořkosti.