Hlavní obsah

Zemřela dědička šlechtického rodu Diana Sternbergová

Ve věku 88 let zemřela v noci na středu ve Vídni dědička šlechtického rodu a majitelka renesančního zámku v Častolovicích na Rychnovsku Diana Sternbergová. ČTK to sdělila Nadace Olgy Havlové, u jejíhož zrodu stála Sternbergová spolu s Olgou Havlovou.

Foto: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Diana Phipps Sternbergová

Článek

„Svou šlechetnou pomocí velmi významně přispěla k uskutečnění řady dobročinných projektů a pomohla tak bezpočtu potřebným lidem,“ uvedla Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Diana Sternbergová zemřela v úzkém kruhu rodiny ve vídeňské nemocnici dvě minuty před půlnocí.

Diana Sternbergová se narodila 22. února 1936 ve Vídni, krátce poté ale s matkou odjela do Častolovic. V tamním zámku žila do druhé světové války, kdy majetek zkonfiskovali nacisté. Do Častolovic se vrátila po válce, po převratu v roce 1948 odešla s rodiči do exilu. Zámek v Častolovicích dostala na základě restitučních nároků zpátky v roce 1992, odkdy tam pak žila.

Havlová prodala svůj většinový podíl v Paláci Lucerna za miliardu

Domácí

Na zámek jezdil v minulosti i prezident Václav Havel se svou první ženou Olgou, která byla přítelkyní majitelky zámku. „Byla to Olga Havlová, která mne přesvědčila, abych se vrátila na zámek Častolovice a pracovala na jeho oživení. Díky entuziasmu a síle Olgy dnes Častolovice žijí a za to jí patří velké poděkování,“ řekla již dřív ČTK Diana Sternbergová.

V roce 2002, před koncem Havlova prezidentského mandátu, se na zámku uskutečnil také summit hlav států visegrádských zemí. Právě Václav Havel si patrně častolovický zámek vybral jako místo jednání.

V době svého exilu žila Diana Sternbergová v Kalifornii, na Jamajce nebo v Anglii, kde se prosadila jako bytová architektka. Ve Spojených státech vydala knihu o bytové architektuře. Po sametové revoluci se podílela i na přestavbách interiérů Pražského hradu a zámku v Lánech. Jejím manželem byl Američan Harry Phipps.

Poslanci chtějí vyznamenat Kryla, Havlovou, Čaputovou či „Kovyho“

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám