Hlavní obsah

Zemřel československý válečný veterán Charles Gad Strasser

Ve věku 97 let zemřel veterán z druhé světové války Charles Gad Strasser. Jako dobrovolník vstoupil do československé armády ve Velké Británii a bojoval u Dunkerquu. Strasser, který zemřel 10. června, se ještě stihl zúčastnit oslav 80. výročí vylodění v Normandii. O smutné zprávě informovalo v pátek ministerstvo obrany.

Foto: Ministerstvo obrany

Charles Gad Strasser

Článek

Rodák z Charodu, který se nachází na někdejším britském mandátním území Palestiny, se posléze přestěhoval do Teplic. V roce 1938 rodina Československo opustila a Strasser se po absolvování střední školy přihlásil ve Velké Británii do československé armády.

„Koncem roku 1944 jsem šel na československé velvyslanectví v Londýně a dobrovolně se přihlásil do armády, i když mi ještě chyběl rok do dosažení osmnácti let. Trochu jsem tedy zalhal a nikdo to nezpochybnil,“ vzpomínal později s tím, že po absolvování dvouměsíčního výcviku byl převelen do Oostende a následně přidělen k jednotce obléhající francouzský přístav Dunkerque, z nějž Němci vytvořili pevnost.

Foto: Ministerstvo obrany

Charles Gad Strasser s prezidentem Petrem Pavlem při letošních oslavách vylodění spojenců v Normandii.

S koncem války po návratu do vlasti se rozhodl armádu opustit a vrátit se do Anglie. Odtamtud byl vyslán k Norimberskému tribunálu, který soudil nacistické válečné zločince.

Pro jeho potřeby zpracovával dokumenty pro převoz zajatých důstojníků SS do Československa a Polska, kde měli být souzeni.

Posléze se etabloval jako fotograf a věnoval se dobrovolnické činnosti v rámci Rotary clubu. Britská královna Alžběta II. jej v roce 2000 vyznamenala Řádem britského impéria. Byl rovněž držitelem českých vyznamenání.

102letý válečný veterán zemřel po cestě na oslavy 80. výročí dne D

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám