Hlavní obsah

Zemědělství sloučí tři výzkumné ústavy, čeká úsporu

K redukci resortních výzkumných ústavů, na které ministerstva ročně přispívají pět miliard korun, nakonec dospělo pouze ministerstvo zemědělství. Žádný z dvaceti svých ústavů úplně nezruší, ale tři sloučí do jednoho. Nepropustí žádného zaměstnance, ale čeká, že sloučením ušetří miliony ročně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný na snímku ze 14. září 2023

Článek

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že od minulého roku, kdy vláda připravila úsporný balíček, který počítal s redukcí zbytečných úřadů, navštívil všechny resortní výzkumné organizace a seznámil se s jejich prací.

„S ohledem na racionalizaci a efektivitu jsme rozhodli, že dva nejmenší integrujeme do Výzkumného ústavu rostlinné výroby,“ řekl Výborný. Dodal, že formálně zanikne Výzkumný ústav zemědělské techniky a Výzkumný ústav potravinářský a budou existovat pod hlavičkou ústavu rostlinné výroby.

K integraci by mělo dojít od ledna příštího roku. Podle ministra by mělo dojít k milionovým úsporám ročně. „Sloučením tří pracovišť pod jedno uspoříme finanční prostředky a dojde k jejich cílenějšímu využití na podporu výzkumu,“ poznamenal ministr.

Tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý Novinkám řekl, že poté co se ústavy sloučí formálně, vznikne koordinační tým, který bude zkoumat, jak moc lze ústavy sloučit fyzicky a zredukovat například budovy a sestěhovat je na jedno místo.

„Pravděpodobně to tak skončí, ale to nelze rozhodnout od stolu a uvidí se, až co zjistí koordinační tým,“ řekl Bílý. V případě ústavu techniky a rostlinné výroby to bude snadné, protože sídlí na stejném místě v Praze-Ruzyni, ale ústav potravinářský by se musel přesouvat z druhé strany Prahy, z Hostivaře.

Vláda jde na myslivce zostra. Neuloví dost zvěře, dostanou pokutu

Domácí

Jinde výzkumákům zkrouhli rozpočet

Ostatní ministerstva, která obhospodařují více než stovku výzkumných ústavů, o redukci neuvažují. Podle šéfa Rady resortních výzkumných ústavů Jindřicha Friče bylo slučování logické hlavně na ministerstvu zemědělství, protože podobnou reorganizaci ostatní úřady udělaly již před lety. Například na dopravě bylo šest ústavů a ty se postupně sloučily do Centra dopravního výzkumu, kterému nyní řediteluje Frič. Podle něj ostatní ministerstva sice nezredukovala agendu nebo úřady, ale snížila loni kvůli úspornému balíčku výzkumným ústavům rozpočty.

„My jsme přišli o deset procent na provoz a o čtvrtinu peněz na dělání expertíz. Nebylo to jednoduché a znamenalo to jistou míru reorganizace a zpomalilo to náš výzkum, ale doufám, že příští rok se dostaneme zase do normálu,“ řekl Novinkám Frič.

Nejvíce na výzkumnou činnost svých podřízených organizací posílá ministerstvo zdravotnictví. Na dotacích na vědu pro jedenadvacet zdravotních ústavů a fakultních nemocnic poslalo v roce 2021 jeden a půl miliardy korun. Podle mluvčího resortu zdravotnictví Ondřeje Jakoba redukce výzkumných organizací ve zdravotnictví není možná. „Jelikož jsou primárně zřizovány k tomu, aby poskytovaly zdravotní služby, a výzkum je pouze jednou z dalších aktivit, kterým se v různé míře věnují, k redukci ani reformě nedošlo,“ řekl Novinkám Jakob.

Podobně mluví většina ministerstev.

Úřady na nic? Tentokrát výzkumné ústavy na výplatní pásce ministerstva zemědělství. Vysají půl miliardy

Domácí

Výběr článků

Načítám