Hlavní obsah

Zeman se znovu nechutně otřel o Peroutku. Tentokrát by se u soudu za stát neschoval

Bývalý prezident Miloš Zeman opět zaútočil na zesnulého novináře Ferdinanda Peroutku. V rozhovoru pro Aktuálně.cz prohlásil, že obdivoval nacismus a v koncentračním táboře netrpěl. Kvůli podobnému výroku z roku 2015 se za Zemana, coby hlavu státu, musel omluvit po prohraném soudním sporu stát. Teď Peroutkova vnučka Terezie Kaslová zvažuje žalobu znovu. Omluva by pak musela přijít přímo od exprezidenta. Sám by si musel platit i právního zástupce.

Foto: Petr Horník, Novinky

Miloš Zeman na autogramiádě knihy Spiknutí

Článek

„Peroutka byl výborný novinář, ale v jeden čas obdivoval nacismus a představoval, byť dočasné, podlehnutí této totalitní ideologii. Nevím, za co bych se měl stydět,“ uvedl Zeman.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz zlehčil i jeho věznění v nacistických koncentračních táborech v Dachau a Buchenwaldu. „Peroutka netrpěl příliš, protože jako čestný vězeň měl například možnost používat civilní oděv. Kromě toho ho v roce 1943 pozval K. H. Frank a nabídl mu opět vedení Přítomnosti,“ prohlásil bývalý prezident.

Stát se omluvil za Zemanovy výroky na adresu Peroutky

Domácí

Česká republika se přitom musela za jeho podobný výrok v minulosti omluvit. Zeman v projevu 27. ledna 2015 u příležitosti 70. výročí Osvětimi prohlásil: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ,Hitler je gentleman´.“ Později tvrdil, že článek viděl „vlevo dole“.

Za jeho slova jej žalovala Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Protože byl Zeman v postavení orgánu státu, řízení převzalo ministerstvo financí. Po prohraném soudním sporu se za Zemana musel omluvit stát. Stát platil i náklady na Zemanova právního zástupce, což bylo asi 700 000 korun.

Tentokrát by k soudu musel Zeman

„Tentokrát bych opravdu mohla žalovat přímo občana Miloše Zemana,“ poznamenala pro Novinky Kaslová. Podání žaloby nyní zvažuje a konzultuje se svým právníkem. „Už se mi do toho nechce. Nejsem člověk, který by se hrnul do soudů. Ale musím říct, že pokud jsem se naivně domnívala, že věk přidává lidem na moudrosti a laskavosti, tak zjevně to neplatí u všech. Výroky považuji za nehorázné,“ dodala.

Soudy v minulosti označily Zemanovo tvrzení za nepravdivé, článek, o kterém Zeman hovořil, se nikdy nenašel. Podle historiků ani neexistuje.

Peroutka byl nacisty zatčen několikrát, neboť ho podezírali ze zapojení do odboje. V roce 1943 mu ve věznici na Pankráci nabídli možnost stát se protektorátním novinářem, Peroutka to však odmítl.

„Z hlediska historické reality je tedy zřejmé, že Peroutka se ani v době druhé republiky a v prvních měsících protektorátu neprojevoval ve svých textech jako antisemita, ostatně by to nedávalo žádnou vnitřní logiku v rámci celého jeho života a tvorby. Neprojevoval se ale ani jako někdo, kdo je jakkoli fascinován učením nacionálního socialismu nebo osobou Adolfa Hitlera,“ napsal o Peroutkovi historik Martin Groman.

Za Zemana se omlouvat nemusíme, myslí si ministerstvo. Musíte, a to ještě dnes, vzkázal soud

Domácí

Související články

Nejvyšší soud rozhodl v kauze Peroutka

Nejvyšší soud (NS) rozhodl ve sporu o omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi, plyne z justiční databáze InfoSoud....

Výběr článků

Načítám