Hlavní obsah

Ze SOCDEM vystoupil i Jakub Landovský

V mimoparlamentní Sociální demokracii se po zvolení nového vedení odehrává exodus výrazných tváří. Po exministru zahraničí Tomáši Petříčkovi a exministryni Petře Buzkové definitivně odešel ze strany i bývalý velvyslanec České republiky při NATO Jakub Landovský.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Jakub Landovský

Článek

„Přerušením členství mé členství skončilo. Teď jsem ze Sociální demokracie oficiálně vystoupil,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Landovský.

Velvyslancem při NATO se stal v roce 2019 a v roce 2021 své členství přerušil. Na dotaz potvrdil, že se pro odchod rozhodl po sjezdu SOCDEM, kde byla předsedkyní zvolena Jana Maláčová, jež chce spojit levicové strany. Kritici se obávají, že by mohla více spolupracovat s komunisty.

„Myslím, že po těch x letech stačilo,“ dodal k tomu Landovský.

Neztotožňuje se se směřováním strany

„Pokoušel jsem se celý život soc. dem měnit. Založil jsem živou soc.dem, výsledkem bylo, že v podstatě zemřela. Pak se přejmenovala a já jsem té straně v jeden moment přestal rozumět,“ doplnil.

Toto neporozumění podle něj postupně vyústilo v zapomnění.

Podobně jako Landovský zdůvodnili ochod ze strany i Petříček a Buzková. Neztotožňují se se směřováním strany a potenciální spoluprací s komunisty.

Mandát při NATO skončil Landovskému letos v červenci. Od srpna vede středoevropskou pobočku mezinárodní neziskové organizace Aspen Institute.

Petra Buzková odchází ze SOCDEM

Domácí

Výběr článků

Načítám