Hlavní obsah

Ze dne na den skončil na ulici, teď má byt i vysněný balkon. Pomohlo mu garantované bydlení

Měl si užívat poklidného důchodu, ale místo toho se ocitl na ulici. Osmdesátiletý Vladimír Svoboda má za sebou krušný rok a půl. Nečekaně přišel o bydlení, dostal se do azylového domu a následně do ubytovny. Pomohli mu v neziskové organizaci Návrat, která v Liberci zprostředkovává takzvané garantované bydlení.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Osmdesátiletý Vladimír Svoboda strávil předchozí rok a půl v azylovém domě. Nyní má opět domov.

Článek

Vitální senior žil ve svém původním bytě deset let, a tak ani nečekal, že by se mělo něco měnit. Ovšem tehdejší majitel bytu mu znenadání ukončil smlouvu a muže bez servítků z bytu vyhodil.

„Odešel jsem se dvěma taškami, nezůstal mi ani nábytek,“ popsal senior.

Měl v plánu jít bydlet do stanu, ale o jeho situaci se zajímala sousedka a oslovila liberecký azylový dům, kde mu zajistila místo. V azylovém domě strávil muž rok, poté se odstěhoval na ubytovnu. Ve stejnou dobu už se ale pro něj snažili najít bydlení lidé z Návratu.

Poté, co se jeho bratr stal bezdomovcem, začal pro lidi bez přístřeší stavět minidomky na kolech

Bydlení

„Smlouva mu tehdy byla pronajímatelem ukončena nezákonným způsobem, ale pan Svoboda jako bezdětný a bez rodinného zázemí nevěděl, jak odporovat a ani kam jít. Zhruba ten rok nám trvalo, než se nám pro něj povedlo najít byt,“ popsala Dominika Raulímová, vedoucí týmu přímé podpory Garantovaného bydlení Liberec.

Podpora spočívá v tom, že se organizace za nájemníka zaručí a podepíše s majitelem bytu garanční smlouvu. V ní se zavazuje k tomu, že nájemné bude zaplaceno vždy a včas, zajistí spolehlivého nájemníka, řádnou péči o byt a vyřeší v průběhu všechny možné komplikace, které se vyskytnou.

Vladimír Svoboda nyní bydlí v malé garsonce poblíž centra města s balkonem, který si pochvaluje. „Vždycky jsem chtěl balkon, teď ho mám a všechno do bytu také. Akorát jsem tady sám, v azylovém domě se mi líbilo, že jsem si měl s kým promluvit,“ poznamenal.

Navštěvují ho ale lidé z garantovaného bydlení, kteří mu také zařídili a vybavili byt věcmi z nábytkové banky, s níž spolupracují. I to je součástí služby, která je pro lidi v nouzi zadarmo.

Neziskovka zápolí o volné byty s dalšími zájemci

„Provozujeme azylové domy a vždycky jsme bytovou situaci klientů řešili. Buď byla varianta městského bytu, anebo náhoda, a tak jsme často nebyli schopní zajistit klientům standardní návazné bydlení a neměli jsme žádný nástroj, jak pomáhat,“ popsal ředitel o.p.s. Návrat Robert Prade vznik garantovaného bydlení.

Najít volný byt není snadné, protože málokdy se dostanou přímo k majiteli, a tak jednají s realitními kancelářemi. Mají i svého zaměstnance, který se zajímá o reality a cíleně vyhledává inzeráty a odpovídá na ně. Už o nich makléři vědí, ale i tak není snadné něco najít, protože o jeden nabízený byt má zájem třeba pět uchazečů.

„Například naposledy se nám ozvali z jedné realitní kanceláře, že možná bude byt vhodný pro naše potřeby a majitelka i souhlasí. Ovšem je ještě dalších pět uchazečů, tak pokud se s žádným z nich nedohodne, budeme na řadě,“ popsal situaci na trhu Prade.

Bytovou nouzi řeší nejčastěji samoživitelé

Přesto se daří postupně domovy lidem zajistit. „Za rok se podařilo zabydlet čtrnáct domácností, asi kolem šedesáti lidí. V Liberci, v Jablonci nad Nisou a jedna rodina je v Dětřichově. Od počátku nás oslovilo asi sto padesát lidí a asi šedesát až osmdesát na byt stále čeká,“ přiblížila Raulímová. Před vznikem služby se jim přitom dařilo najít bydlení tak pro tři či čtyři lidi ročně.

Bydlení hledají nejčastěji pro samoživitele, kteří převažují, ale i jednotlivcům, párům či kompletním rodinám. Buď jde o lidi, kteří žijí v azylovém domě nebo v jiném typu pobytové sociální služby, jako je chráněné nebo podporované bydlení, prochází doléčovacím programem, anebo jsou to lidé, kteří žijí na ubytovnách nebo v nevyhovujících bytech.

V Návratu očekávají, že před zimou počet zájemců ještě stoupne.

Bartoš couvl, peníze na bydlení půjdou z rozpočtu průběžně

Ekonomika

Výběr článků

Načítám