Hlavní obsah

Ze 40 centimetrů více než tři metry. Otovice se vyrovnávají s řáděním říčky Stěnavy

Otovice

Dny zmaru a beznaděje prožívá od soboty příhraniční obec Otovice na Broumovsku s 335 obyvateli. V úterý poprvé vysvitlo sluníčko a v podvečer se rozsvítila světla. Obec totiž od soboty nebojovala pouze s velkou vodou, ale byla i odříznuta i od elektrické energie. Což ještě zvyšovalo bezmoc místních. Obcí o víkendu prošla povodeň, hladina říčky Stěnava stoupla z letních 40 centimetrů na 3,3 metru.

Foto: Obec Otovice

Obec Otovice na Broumovsku během vylití vody z koryta řeky Stěnava

Článek

„Nesvítilo se, netopilo a chyběly informace. Vlastní data tu lidé moc nemají, internet je vedený zemí a bez elektriky jejich wi-fi nefungují. Starší občané navíc nemají ani chytré telefony, natož powerbanky,“ upozornil starosta Petr Novák (bezp.).

Foto: Obec Otovice

Obec Otovice na Broumovsku během povodní

Obci pomůže Praha 6

Dar jeden milion korun pro Otovice schválili v pondělí zastupitelé Prahy 6. Půjdou na pokrytí akutních potřeb při odstraňování následků povodní. V obci se dostala voda do zhruba dvaceti domů ze 110, které na katastru Otovic stojí.

„Naštěstí žádný z nich nespadl. Z lidí nebyl nikdo zraněný. Ale průšvih to je. Protože je jedno, jestli máte doma vody deset centimetrů nebo metr a půl. Dřevotřískový nábytek nabobtná, kuchyně, podlahové krytiny. To všechno se musí vyhodit,“ řekl starosta, podle nějž by právě vodou poškození lidé měli získat největší díl z finančního daru Prahy 6.

Sčítání škod v Krkonoších potrvá několik dnů, správa parku radí nechodit do lesů

Domácí

„O konkrétním klíči, jak peníze dělit, se rozhodne na zastupitelstvu,“ dodal Petr Novák s tím, že poničen byl i obecní majetek, například multifunkční hřiště nebo jsou podemleté vozovky.

Vypadalo to, že neprší

„Nevím, co udělat, aby se to neopakovalo. Například instalovat nějaké protipovodňové stěny. Ale na katastru v Otovicích je převýšení, voda tu stéká dolů. Když tu stěnu postavíme, tak ochráníme dva domy a na třetí, čtvrtý se už voda zase dostane,“ posteskl si starosta Novák.

„Když jsme v sobotu ráno sledovali radary, vypadalo to, že v naší oblasti neprší. Přitom pršelo. Oblačnost byla zřejmě tak nízká, že to radar nebral. To nás trochu uchlácholilo. V jedenáct hodin dopoledne ale přišly zprávy z Meziměstí, že Stěnava hrozně stoupá. To už jsme věděli, že bude malér. Do toho přestala jít elektrika,“ vzpomíná starosta.

„Ač jsme zpočátku měli obavy z Orlice, nakonec největší problémy byly na Broumovsku, kde byla Stěnava na padesátileté vodě. Kromě Otovic byly hodně dotčeny i další obce a města, jako Meziměstí, Broumov, Hynčice. Tam je hodně zničená dopravní infrastruktura. Včetně mostků,“ dodal královéhradecký hejtman Martin Červíček, který zprostředkoval pomoc od Prahy 6.

Voda z Polska

Na území Prahy 6 totiž leží benediktinský Břevnovský klášter, pod nějž spadá i klášter v Broumově, nedaleko kterého Otovice leží. I to byl zřejmě důvod, proč měla být pomoc směřován na tento region.

„Vzhledem k tomu, že naše městská část se momentálně nepotýká s většími problémy způsobenými povodněmi, navrhl jsem zastupitelstvu poskytnout finanční pomoc tam, kde je aktuálně více potřeba,“ říká starosta Jakub Stárek (ODS). Připomněl, že Otovice se nacházejí nedaleko polských hranic a na velkou vodu neměly možnost se jakkoli připravit, jelikož voda přišla náhle z polské strany.

Kromě Prahy 6 již schválilo finanční pomoc ve výši 250 tisíc korun zastupitelstvo Prahy 1. Tyto peníze poputují do města Jeseník na zajištění bezodkladné humanitární pomoci. Dar obcím zasaženým povodní bude projednávat rovněž vedení Prahy 2 a 3 a pomoc nabídl také pražský magistrát.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Česko má vlastní Niagáru. Své vody vrhá střemhlav pod Broumovskými stěnami

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám