Hlavní obsah

Zdravotní data musí lidé hledat na webu i v aplikaci. Vše v jednom by se zhroutilo, tvrdí Válek

Elektronizace zdravotnictví sice nekolabuje, ale je stále roztříštěnější. Seznam ordinací praktických lékařů, kteří naočkují každého zájemce proti nejrůznějším nemocem, si mohou občané najít nově na webu. Pro informace o očkování musí ale jinam. Do Elektronické zdravotní karty (EZKarty), která má být klíčovou zdravotní aplikací občanů. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) se hájí tím, že v budoucnu k propojení dojde. Teď by se podle něj mohl systém zhroutit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Mohl bych vše pustit do EZKarty, to není zase tak těžké. Pak se to celé zhroutí, všichni budou vytočení a dojde, nedej bože, k poškození zdraví,“ řekl ministr Válek.

Informace tak lidé musí hledat na několika místech. Zájemci o očkování, kteří neuspěli u svého praktického lékaře nebo se chtějí nechat naočkovat jinde, musí zavítat na poněkud krkolomnou adresu ockoreport.uzis.cz.

Tam se nově dozví, které ordinace praktických lékařů nabízí očkování proti tetanu, žloutence nebo třeba chřipce a covidu i neregistrovaným pacientům. V EZKartě přehled chybí.

Nabídka zdravotněpreventivních programů zaměstnancům zůstane dobrovolná

Domácí

Stejně tak, pokud chtějí lidé vědět, ve kterých lékárnách mají skladem nedostatkové léky, které jim lékař předepsal, musí si stáhnout aplikaci eRecept. Od ledna se v ní zobrazí i informace o překročení limitu pro doplatky za léky, podle čehož každý pozná, že už bude za léky doplácet méně nebo vůbec.

Elektronizace je tak rozdrobená na několika místech. Válek tento postup hájí s tím, že sloučit vše „pod jednu střechu“ je nyní příliš velké riziko. Teprve až se ukáže, že jednotlivé části fungují, chce je propojit s EZKartou.

„Pokud je dotaz, kdy bude EZKarta hotová, kdy tam bude všechno, tak odpověď je: Nikdy,“ dodal ministr. Podle svých slov chce každý čtvrt rok představit novou funkci, která v aplikaci přibude, bude se tak neustále vyvíjet.

Online žádanky později

V EZKartě se mají do konce roku objevit všechna hrazená očkování od roku 2010, slibuje resort. Zatím aplikace zobrazuje každému jen údaje o vakcínách podaných od roku 2023.

Původně resort plánoval, že se od příštího roku objeví v aplikaci i možnost elektronického podávání a vyřizování žádanek na vyšetření u lékaře. S testováním se mělo začít na jaře. Spuštění se ale nakonec o rok posune. Aplikace bude ukazovat i elektronický zdravotní záznam pacienta od roku 2026, přislíbil ministr.

„Cílem je, aby jakýkoliv lékař, který vyplní žádanku, ji mohl elektronicky odeslat do informačního systému nemocnice,“ popsal Válek.

Praktici oprášili mapu ordinací z covidu. Ukáže, kde očkují i proti dalším nemocem

Domácí

V budoucnu by v této aplikaci mělo být možné vyhledávat i očkovací místa, jako je to nyní možné na zmíněném webu. Na dotaz, zda nechce pro doménu zvolit přívětivější a lépe zapamatovatelnou adresu, ministr odpověděl: „Něco vymyslete. Myslím to smrtelně vážně, název EZKarta nám také vymyslela moderátorka jedné konference.“

Web nově umožňuje vyhledávat lékaře, kteří nabízejí očkování všem pacientům, nejen těm u nich registrovaných. Hledat je možné podle onemocnění, kraje či pojišťovny. Své služby zatím nabízí 86 doktorů.

Podle praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové má zájemce v první řadě očkovat jeho praktik. „Toto je přídavek navíc. Jsou to lékaři, kteří oficiálně deklarují, že budou očkovat i neregistrované pacienty,“ doplnila. Tito doktoři mohou nabízet větší škálu vakcín, mohou také obsloužit lidi, jejichž praktik je například zrovna nemocný.

Kdo nechce se zmíněnými aplikacemi vůbec pracovat, nebude muset. Využít může linku 1221, kde operátoři poradí i s opravou chybných údajů v aplikaci.

Nevadí ani silně obézní ajťáci! Armáda snižuje nároky na zdraví vojáků

Domácí

Výběr článků

Načítám