Hlavní obsah

Zastavte tunelování Liberty Ostrava, vyzývají odbory

Ostrava

Odbory Liberty Ostrava vyzvaly ve středu odpoledne vládu a insolvenčního správce, aby zastavili chystané propouštění 2600 zaměstnanců z prvovýroby, kam patří i koksovna, a zabránili dalšímu tunelování firmy. Odboráři upozorňují i na to, že lidé mají několik měsíců pracovat bez mzdy.

Foto: Pavel Karban

Zaměstnanci Liberty Ostrava žádají ve školicím středisku huti o vyplacení náhradní mzdy od státu i bezúročnou půjčku od Moravskoslezského kraje.

Článek

„Zaměstnavatel Liberty Ostrava svým přístupem překročil všechny hodnoty slušnosti. Od koupě společnosti nás nazýval rodinou a sliboval skvělé zítřky a byl uražen, když jsme jej porovnávali s bývalým majitelem, který firmu rovněž tuneloval,“ píší ve svém protestním prohlášení odboráři Liberty Ostrava.

Upozorňují v něm i na to, že předesílali to, že Sanjeev Gupta měl od začátku záměr pouze firmu finančně vysát a zlikvidovat. „A to se nyní děje a navíc za tichého přihlížení vlády České republiky, která se vymlouvá na své předchůdce a neučinila vůbec nic, aby situaci, která se vyhrotila až v posledních devíti měsících, řešila, nebo aspoň zmírnila dopady na zaměstnance,“ zlobí se odboráři.

„Ministr Jurečka slíbil další podporu, avšak bez jakéhokoliv výsledku. Ministr Stanjura se dostavil na slavnostní poklepání základního kamene ostravského kulturního domu v minulých dnech a ani se neobtěžoval zajít vysvětlit zaměstnancům, jaká je situace ohledně zájemců o koupi hutě. O naši situaci se nezajímá ani prezident, který byl v regionu na stejné akci,“ rozčilují se zástupci odborů Liberty Ostrava.

Ostravská huť Liberty se chystá propustit až 2600 lidí

Ekonomika

Podle nich je hlavním viníkem celé situace Evropská komise, která prodej Liberty Steel schválila, ačkoliv věděla z celé řady zdrojů, že se jedná o neseriózního kupce. „Ačkoliv jsme Evropskou komisi opakovaně žádali o pomoc, její reakce je nulová,“ stýskají si odboráři.

Někdo mzdu dostane, někdo ne

Odboráři v protestním prohlášení upozorňují i na to, že rozhodnutím o hromadném propouštění jsou zaměstnanci hutě rozděleni na ty, kteří za výkon práce mzdu údajně obdrží (pracovníci v druhovýrobě, pozn. redakce), a ty, kteří budou pracovat zadarmo.

„Je naivní si myslet, že zaměstnanec může žít ve vzduchoprázdnu bez mzdy, neplatit účty a že bude zodpovědně udržovat svěřené zařízení, aby nedošlo k havárii či ohrožení života. Nelze opomíjet bezpečnostní rizika pro firmu samotnou i pro přilehlé části obcí,“ varují zástupci odborů.

Ti nyní očekávají, že zaměstnanci budou hromadně žádat o okamžité zrušení pracovního poměru k 31. červenci, čímž dojde ke znemožnění spuštění opětovného provozu, a celý region tak bude vystaven značnému bezpečnostnímu riziku.

„Vyzýváme věřitele, aby se ohradili proti tomuto postupu, kdy majitel i stát svou laxností likvidují firmu a tím znemožňují, aby věřitelé získali zpět své pohledávky. Bez zaměstnanců ztrácí firma svoji hodnotu a nelze předpokládat uspokojení pohledávek věřitelů,“ píší odboráři.

Odchody do předčasných důchodů bez krácení

V protestním prohlášení vyzývají i vládu, aby zvážila všechna bezpečnostní rizika, která regionu z hromadného neřízeného propouštění plynou. „Vyzýváme vládu, ať přijede zaměstnancům vysvětlit, co v dané situaci činí a jaký bude další postup se zájemci, které avizovala,“ zdůrazňují s tím, že stát by měl i zvážit umožnění odchodu do předčasného důchodu části zaměstnanců Liberty Ostrava, a to bez krácení nároku na důchod.

Insolvenční správce by podle odborářů měl zastavit další tunelování firmy a podniknout veškeré kroky, aby byly hájeny zájmy věřitelů a aby prověřil veškeré aktivity, které firma nadále provádí. Jejich výzva směřuje i k Evropské komisi, která má podle nich zajistit čerpání finančních prostředků na mzdy zaměstnanců Liberty tak, aby umožnila další provoz firmy.

„Zaměstnanec při vyhlášeném hromadném propouštění má nárok na výplatu mzdy z odchodných dle platných zákonů a kolektivní smlouvy. Nejsme banánová republika, aby byl zaměstnanec odkázán se svými nároky na přihlášení pohledávky a svých peněz se nedočkal!“ shrnují odboráři.

Zklamán z kroků vlády je i moravskoslezský hejtman

Před časem apeloval na stát a konkrétně i na ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO). Vyzval je, aby byli aktivní, aby se stát společnost pokusil převzít a zachoval integrovanou výrobu oceli nejen v Moravskoslezském kraji, ale v celé republice.

„Jsem zklamán z laxního přístupu české vlády, která náš kraj opět hodila přes palubu. Jediné, co stát zatím dělá, jsou výplaty náhrady mezd prostřednictvím úřadu práce. To je ovšem pouze jeho zákonná povinnost, žádná zásluha,“ neskrývá zklamání hejtman Bělica.

Podle něj hrozí Moravskoslezskému kraji kvůli hromadnému propouštění v Liberty Ostrava sociální otřes. „Hromadné propouštění lidí z Liberty je nepříjemná zpráva, která s sebou může přinést fatální problémy. O práci přijdou lidé kvalifikovaní ve specifickém oboru, jako je huťařina. Ale práce v tomto odvětví tolik v regionu není. Takže bude nutné, aby se propuštění zaměstnanci rekvalifikovali nebo nastoupili do nekvalifikovaných oborů, tím jim ale výrazně klesnou mzdy,“ líčil hejtman.

Upozornil, že kraj v této situaci toho moc dělat nemůže. „Připomenu, že jsme všem zaměstnancům Liberty nabídli bezúročné půjčky. Pomohli jsme jim tak překlenout nejnáročnější období, aby se nedostali do svízelnějších životních situací nebo dluhových pastí. Celkem 654 lidem jsme vyplatili přes 16 milionů korun a stejnou pomoc bychom rádi nabídli i zaměstnancům dceřiné společnosti LEPO, která se před pár dny také ocitla v insolvenci,“ podotkl Bělica s tím, že kraj těm, kteří přijdou o práci, nabídne pomoc.

„Pomůžeme jim na trhu práce. Krajská organizace Moravskoslezský pakt zaměstnanosti jim poskytne profesní, ale i třeba právní poradenství a ve spolupráci s úřadem práce je budeme propojovat s možnými zaměstnavateli. Více možností nebo kompetencí kraj nemá,“ zkonstatoval moravskoslezský hejtman.

Ministři se sejdou se zájemcem o Liberty Ostrava

Ekonomika
Související témata:

Související články

Soud poslal Liberty Ostrava do úpadku

Krajský soud v Ostravě v pátek poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava, která na sebe podala minulý týden insolvenční návrh. Vyplývá to z usnesení...

Výběr článků

Načítám