Hlavní obsah

Zastavme tuhle šílenost. Komise navrhla nová česká jména ptáků, radši ji zrušili

Velký rozruch vyvolaly u chovatelů ptactva, ale i například v zoologických zahradách, snahy názvoslovné komise České společnosti ornitologické (ČSO) o změny názvů ptáků. Navrhla nová jména pro téměř polovinu druhů papoušků, nová jména od ní obdrželi i další ptáci. Nakonec byla komise minulý měsíc zrušena.

Foto: Profimedia.cz

Papoušek rudobřichý se měl nově jmenovat rosela modrokřídlá

Článek

O panice, kterou ornitologové z komise vyvolali, informovala Zoologická zahrada Tábor. „Polovina papoušků se má v češtině přejmenovat, nová jména získají i někteří ptáci. Zastavme tuhle šílenost,“ vyzýval ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

Negativní stanovisko k novým názvům zaujala například Odborná komise Českého svazu chovatelů pro chovatele exotického a okrasného ptactva, proti jsou i zástupci zoologických zahrad.

O komisi nikdy neslyšeli

Česká společnost ornitologická pak reagovala na vlnu odporu zrušením komise. Chovatelé však už předtím brali nové názvy spíše jako špatný vtip. Obávali se však i toho, že u ptáků, které chovají, budou muset z ničeho nic změnit jméno kvůli komisi, o které předtím v podstatě neslyšeli.

Táborská zoo bude mít nový ptačí dům

Domácí

„Jednalo se o dobrovolné těleso z inciativy členů a vzhledem k tomu, že změny, které tato komise navrhla, vyvolaly velké třenice, zrušili jsme ji,“ ujistil ředitel České společnosti Zdeněk Vermouzek.

Velký zmatek a chaos

Ještě před zrušením komise však někteří chovatelé upozorňovali, že návrhy způsobí opravdu velký zmatek a chaos. Podle Korce by se změny českých názvů týkaly i 158 druhů, tedy takřka poloviny všech taxonomicky popsaných papoušků.

Jak upozornil server ararauna.cz, například tepuj zelený se měl nově jmenovat aymara tepuiový, papoušek rudobřichý by nesl pojmenování rosela modrokřídlá, papoušek Brehmův by byl tygroušek hnědohlavý, vini rudorousý měl být charmozin rudokrký a mada černoramenný by se stal alexandrem velkozobým.

„Masové přejmenovávání, které ve většině případů nemá žádné objektivní odůvodnění, způsobí jen obrovský chaos. Problém je to hlavně u ohrožených druhů, u kterých se už léta odborníci snaží popularizovat nutnost jejich ochrany mezi širokou veřejnosti,“ konstatoval Korec.

Osm papoušků v britské zoo strašně nadává. Používají opravdu ostré výrazy

Koktejl

Museli by začít od začátku

Upozorňoval i na to, že ochránci některých druhů by museli kvůli změně názvů začít od začátku. V podstatě by nebylo zcela jasné, jaké papoušky doposud chránili.

„Nehledě na to, že pod novým jménem si nikdo k danému druhu bližší informace nedohledá. Pokud tedy nebude znát i staré označení daného druhu. Měly by se přepisovat také stovky naučně-populárních publikací, ale i například informačních cedulí v zoologických zahradách či chovech. O nutnosti měnit dokumentaci k chovaným druhům ani nemluvě,“ popisoval Korec pohromu, kterou by přejmenování mohlo znamenat.

Upozornil i na to, že některé změny se už propsaly do online taxonomických databází Biolib.czeBird.org, z nichž oficiální informace čerpají mnohé organizace včetně zoologických zahrad a chovatelských svazů.

Chovatelskou veřejnost by pak měla uklidnit slova ředitele ČSO Vermouzka. „Komise neměla žádnou zákonnou pravomoc na změnu jmen. Je na každém, jaké názvy ptáků používá,“ uvedl.

Názvoslovná komise ČSO pracovala od 10. března 2021 do 21. července 2024, kdy ji výbor ČSO v současné podobě zrušil.

V Turecku roste zájem o papoušky. Prý poznají blížící se zemětřesení

Koktejl

Výběr článků

Načítám