Hlavní obsah

Zapomenout na oběti holokaustu je, jako by byly zavražděny podruhé, řekla Pekarová

Proti těm, kteří chtějí překrucovat dějiny a relativizovat hrůzy holokaustu, je třeba bojovat. Přesvědčena je o tom předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), podle které je morální povinností každého pamatovat si hrůzy z Terezína a dalších koncentračních táborů. Vzpomenout na oběti nacistické perzekuce přišli na Národní hřbitov v Terezíně také diplomati, skauti a další politici.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Tryzny za oběti nacistické perzekuce u příležitosti 79. výročí osvobození se zúčastnila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Článek

„Vzpomínáním na jejich jedinečné životní příběhy přispíváme každý svým dílem k navrácení a udržení památky obětí holokaustu v kolektivní paměti našeho širšího společenství,“ pronesla v hlavním projevu Pekarová u příležitosti tradiční tryzny v třetí květnovou neděli.

„Poprvé jsme jejich smrti zabránit nemohli, ale pokud na ně zapomeneme nyní, bylo by to takřka, jako by byli zavražděni podruhé,“ apelovala.

Shromáždění se zúčastnila i Dita Krausová, která v ghettu strávila 13 měsíců, pak byla i s rodiči deportována do Osvětimi. V červnu 1944 byla odeslána do Hamburku, odtud v březnu 1945 do tábora v Bergen-Belsenu.

„Ten už byl v rozkladu, kopce mrtvých těl lemovaly cestu. Nebylo už denní sčítání, nebyla ani polévka. Většina dozorců prchla po tom, co uzavřeli hlavní přívod vody. Po dvou nebo třech dnech jsme se dočkali osvobození britskou armádou,“ podělila se s přítomnými o vzpomínky.

Odhaduje se, že v důsledku stresu, hladu a špatných ubytovacích podmínek zemřelo v ghettu 35 tisíc lidí a prošlo jím na 155 tisíc osob.

V šestnácti letech se vrátila do Prahy, odkud s mužem odešla do Izraele. Po jeho smrti žije střídavě na obou místech.

„Cítím, že mám ještě úkol, snažím se vyprávět mladším generacím o osudu Židů za vlády nacistů a o tom, co jsem sama prožila. Chtěla bych působit na své posluchače, tak aby se zamysleli nad tím, co způsobilo takové hrůzy, jaké jsme my Židé prožili,“ řekla.

Užitečné by podle ní bylo věnovat se ve školách i výuce tolerance.

Fiala: Svoboda je křehká věc

Věnce a kytice přišli do Terezína položit i další politici, včetně prezidenta Petra Pavla, premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

„Terezín nám připomíná, jakého zla jsou lidé schopni. Připomíná nám, co dokážou totalitní ideologie. Také nám připomíná, jaké hrůzy se odehrávaly na našem území. Svoboda je křehká věc. Musíme se o ni starat a musíme dělat všechno pro to, abychom si ji zachovali,“ uvedl premiér.

Při zahájení ceremoniálu připomněl ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek také loňský útok na Izrael, válku na Ukrajině a zmínil i šíření nenávistných zpráv.

Na prohlídku Terezína budou až čtyři dny. Vstup mírně podraží

Tipy na výlety
Související témata:

Výběr článků

Načítám