Hlavní obsah

Záplavová vlna se žene z hor do středních Čech

Záplavová vlna se přesunuje do nižších poloh. V horských oblastech už začaly hladiny řek klesat a živel postupuje. Ve středních Čechách je nejdramatičtější situace na Sázavě. Také hladina nad Orlickou přehradou stoupla od půlnoci do pondělního poledne, tedy za 12 hodin víc než o metr. V ohrožení života by ale nikdo být neměl.

Hasiči stavějí protipovodňové zábrany na Labi v MělníkuVideo: HZS Středočeského kraje

Článek

Na kritickém třetím povodňovém stupni je Sázava v Kácově na Kutnohorsku a Nespekách na Benešovsku. Hrozbě záplav čelí i Mělník, který čeká na vývoj na neregulovaném Labi. Voda se sem valí z východu Čech. Kvůli tomu se bude zadržovat víc vody na Vltavské kaskádě, aby voda z Labe měla prostor odtékat.

Foto: X/HZS Středočeského kraje

Rozvodněný soutok Labe a Vltavy u Mělníka

Hrozba ze Želivky

Voda se vylila z břehů v Kácově na Kutnohorsku. „Některé místní silnice už jsou neprůjezdné, už jsou tam zákazy vjezdu, jsou to silnice do chatových oblastí a také u pivovaru, který už všechno důležité přestěhoval,“ řekla Novinkám starostka městysu Kácov Soňa Křenová. Nikdo nemusel být podle ní evakuován.

Voda se vylévá na louky a zahrady. Zatím tady nedokážou odhadnout, co je ještě čeká. „Na toku nad námi v Chlístově a nad Havlíčkovým Brodem jsou pořád v červených číslech. To se bude dostávat k nám. Velká hrozba je nádrž Želivka, kde jsou centimetr do dorovnání hladiny na maximum, a pokud tam budou dál silné přítoky, poteče voda nekontrolovaně,“ obávala se starostka Kácova.

Morava stagnuje, stoupají řeky v jižních Čechách

Domácí

Nejvíc vody v noci a v úterý

Hladina se postupně zvedá v Mělníku, kam přitéká voda z celého povodí Labe a Vltavy. V současné době je zde vyhlášen třetí povodňový stupeň. Hasiči vystavěli protipovodňové zábrany, které by měly ochránit před úrovní hladiny do výšky 10 metrů. Výjimkou je část Rybáře, kde je stěna jen do úrovně 7,7 metru. Ani této úrovně by ale voda podle dosavadních predikcí neměla vyšplhat. V pondělí se držela pod šestimetrovou úrovní.

Foto: HZS Středočeského kraje

Mělník se připravil na úterní kulminaci. Hasiči postavili hráz.

„Protipovodňové hráze drží. Kulminaci čekáme v úterý dopoledne, voda by se měla držet kolem 6,5 metru, ale Povodí Labe bude čísla ještě upřesňovat,“ řekl mluvčí mělnické radnice Jan Denemark Nováček.

Mluvčí Povodí Labe Hana Bendová to potvrdila. „V noci na úterý čekáme desetiletou vodu v Kostelci nad Labem a v úterý ráno dvouletou vodu v Mělníku. Odpoledne by mělo Labe kulminovat v Ústí nad Labem na úrovni dvouleté vody,“ upřesnila Bendová.

Záběry z dronu: Obec u Litovle odříznuta, dál už nikdo nesmí

Domácí

Pomáhají přehrady

Se zvládnutím vody z vyšších poloh výrazně pomáhají přehrady na Vltavě. Největší rezerva je na Orlíku. Tam byla nízká hladina i díky suchému létu a také kvůli stavbě bezpečnostního přelivu.

„Po prvních predikcích možných povodní se začal odtok zvyšovat a vytvářel se další volný prostor,“ uvedl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Teď se tento zásobník rychle plní, jak přitéká voda z jižních Čech a současně se musí čekat, co udělají neregulované toky Berounky, Sázavy a Labe. Hladina nad Orlickou přehradou stoupla od půlnoci do pondělního poledne, tedy za 12 hodin, víc než o metr, protože přítok je výrazně vyšší než regulovaný odtok.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zdymadlo Hořín, 15. září 2024, Mělník

Dvě 50metrové trhliny v hrázi na soutoku Opavy a Odry: Voda z nich zalévá část Ostravy

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám