Hlavní obsah

Zaplavené obce bojují s odpadem, musí tvořit provizorní skládky

Krizové štáby zatopených obcí ve Slezsku a na severu Moravy fungují bez přestávky od minulého víkendu. Priority se jim ve svěřených oblastech postupně mění. Teď se všude uklízí a odstraňují následky velké vody. Z poničených ulic se tak stávají skládky a radnice řeší, kam s odpadem. Vznikají proto i provizorní skládky.

Foto: Město Opava

Opava bojuje s povodňovým odpadem. Ve městě tvoří dočasné skládky.

Článek

Například v Opavě se městu podařilo zatím odvozit z vodou poškozených částí města „jen“ asi dvacet procent odpadu. Ten lidi vyklidili ze svých domovů nebo vznikl jako následek povodně.

„Tento odpad míří do areálu Dukelských kasáren, kde byla narychlo vytvořena provizorní skládka. Tam je ale už prakticky plno a město urychleně hledá další vhodná místa pro deponované skládky,“ uvedl opavský mluvčí Roman Konečný. Dodal, že bohužel město už nemá žádnou vlastní plochu, která by odpovídala požadavkům skladování odpadu.

„Tedy aby byla plocha dostatečně velká a současně měla podloží, které nepropustí to, co tam navezeme, do spodních vod,“ vysvětloval mluvčí Opavy. Radnice proto začala oslovovat majitele soukromých pozemků v Opavě a jejím okolí. „Už se nám podařilo vyjednat další dočasné skládky v silážních jámách Školního statku, v Kateřinkách a také budeme mít k dispozici plochu letiště za opavskými Kylešovicemi. Zde pak ale bude muset proběhnout nákladná sanace povrchu,“ upřesnil Konečný.

Foto: HZS OLK

Z míst poškozených povodní je nutné odvážet tuny odpadu.

Radnice prosí občany o trpělivost

Radnice vyzývá Opavany bydlící v okolí dočasných skládek o trpělivost a toleranci. „Jde pouze o dočasnou situaci a my se ze všech sil budeme snažit, aby to trvalo co možná nejkratší dobu,“ zdůraznil náměstek primátora.

„Náš odhad je, že budeme muset odvézt pět, ale spíše šest tisíc kontejnerů odpadu. Teď máme pouze třicet takových kontejnerů. Odpad také vozíme s pomocí těžké techniky a nákladních vozidel soukromých firem, armády a technických služeb. V současné době máme jen na úklid zatopených částí města nasazeno asi 70 kusů techniky,“ upřesnil náměstek opavského primátora Vladimír Schreier s tím, že problém bude i s následným odvozem na oficiální skládky, které má město v Holasovicích a Chlebičově. Tyto skládky měly část týdne zavřeno a zároveň je využívají i další okolní zaplavené obce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Úklid po povodni v Opavě-Kateřinkách.

Odpad tam například vozí i z Krnova, kde povodeň zasáhla až 80 procent města. „Víme, že na skládce v Holasovicích se nyní tvoří fronty a je tam dlouhá čekací doba. My proto zřídili dočasnou skládku přímo v Krnově, na území bývalé slévárny,“ řekla v neděli Novinkám krnovská mluvčí Dita Círová. Podotkla, že město stále nemá ve všech částech elektřinu, kvůli zatopené teplárně jsou domácnosti i bez tepla a teplé vody. „Navíc je ve městě stále k dispozici jen užitková voda. Vše se řeší,“ zkonstatovala Círová.

Bohumín bude hledat novou skládku odpadu

Problémy se skladováním odpadu ze svých zaplavených částí má i město Bohumín na Karvinsku. „Odhaduji, že ten odpad od domů budeme svážet týdny. Všechna čest našim popelářům, ale když nám třeba pomohou s odvozem okolní města, pokud budou mít kapacity, tak budeme rádi,“ vysvětloval bohumínský starosta Petr Vícha.

Druhý problém je podle něj to, že tímto odpadem se zaplní zbývající kapacita bohumínské skládky, která městu měla sloužit ještě dva roky. „Předpokládáme, že tohle množství odpadu bude víc, než se normálně za dva roky nashromáždí. Co se vejde, tak se tam odveze a začneme hledat skládku někde jinde,“ shrnul.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Vyklízení zaplavených sklepů v centru Bohumína

Parazitují na tragédii jiných. Kontejnery na odpad po povodních plní i ti, které voda nezasáhla

Domácí

Výběr článků

Načítám