Hlavní obsah

Zaorálek: Česká vláda je směšná s podporou Izraele a s Ruskem je potřeba jednat

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má fašistickou vládu a je větším ohrožením než Irán, prohlásil na nedávné konferenci Sociální demokracie její místopředseda a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Za svými slovy si stojí a tvrdí, že česká vláda je se svou podporou Izraele směšná. Předseda Michal Šmarda jeho slova označil za hyperbolu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V sobotu 10. června 2023 začal v Plzni 45. sjezd ČSSD. Na snímku Lubomír Zaorálek

Článek

„Ohrožením není Irán, přátelé, ohrožením je Netanjahu a jeho v podstatě fašistická vláda. Protože Itamar Ben Gvir a (Becal’el) Smotrič (ministr národní bezpečnosti a ministr financí - pozn. red.) jsou v podstatě fašisté,“ rozohnil se Zaorálek na debatě SOCDEM, která byla zveřejněna na internetu.

Podle něj Smotrič vyzýval k zabíjení palestinských žen a dětí. Reagoval zřejmě na nedávný Smotričův kritizovaný výrok: „Nikdo na světě nám nedovolí nechat vyhladovět dva miliony lidí, i když by to mohlo být oprávněné a morální, abychom osvobodili rukojmí.“

Podle Zaorálka Izrael nemá zájem konflikt v Gaze ukončit a za důkaz pokládá, že jeho armáda zabila představitele politického křídla teroristického hnutí Hamásu Ismaíla Haníju, se kterým o dohodě jednaly USA.

„To je přece evidentní snaha, aby nebyla dohoda o příměří uzavřena. Překážkou dohody v Izraeli je Netanjahu, který nestojí o příměří. Protože příměří a stabilizace situace by znamenaly jeho odchod a ten není schopen ustát,“ řekl Novinkám Zaorálek. „Je rukojmím náboženských fašistů, které má ve své vládě,“ dodal.

Situaci podle Zaorálka neumí číst ani česká vláda, která Izrael podporuje. Postup Izraele kritizuje i OSN, jejíž Rada pro lidská práva jeho činy v Pásmu Gazy přirovnala k etnickým čistkám. Mezinárodní soudní dvůr v Haagu označil okupaci palestinských území jako porušení mezinárodního práva.

Izrael na okupovaných územích porušuje mezinárodní právo, konstatoval soud OSN

Blízký a Střední východ

„V tom, že Izrael podporujeme a jsme s ním spojenci, jsme směšní! Podívejte se na hlasování OSN, jsme mezi pár státy, ostatní pro to nedokážou zvednout hlas. Stáváme se komickými v tom, že podporujeme lidi jako je Itamar Ben Gvir a Smotrič!“ dodal.

Zaorálek byl k Izraeli kritický i jako ministr zahraničí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). V roce 2015 navštívil Gazu a ze situace tamních civilistů zůstal šokován.

Odvraťme globální střet, vyzývá Zaorálek

Írán, který je spojencem Ruska a dodává mu zbraně na Ukrajinu, v dubnu zaútočil raketami a drony na Izrael, jeho armáda však asi 99 procent z nich zničila. K dalšímu útoku se podle západních a izraelských zpravodajců schyluje i nyní, a to v reakci na zabití vedoucích palestinského teroristického hnutí Hamásu a Hizballáhu. Ty izraelská armáda hodlá pobít za teroristický útok loni v říjnu, při kterém Hamás bestiálně zavraždil 1200 izraelských civilistů a dalších 250 odvlekl jako rukojmí.

Evropa by se podle Zaorálka měla snažit odvrátit globální střet. „Vznáší se nad námi jako Damoklův meč, všude kolem nás a zdá se mi, že to vůbec nechápeme,“ míní Zaorálek.

Nelíbí se mu ani stav války na Ukrajině. Její postup vůči Rusku nechápe. „Dneska, co se děje? V Kursku už si zkoušíme boj na ruském území. To je neuvěřitelná eskalace toho konfliktu,“ myslí si exministr zahraničí.

Rusové odklánějí jednotky z Ukrajiny ke Kursku, tvrdí Američané

Zahraniční

Evropa by podle Zaorálka neměla slibovat Ukrajincům něco, co nebude schopna splnit, aby se jednou kvůli nenaplněným slibům neobrátili proti ní podobně, jako se to stalo v Afghánistánu. S Ruskem je podle Zaorálka potřeba, aby mocnosti jednaly o míru.

„A důvod, proč sestupujeme jako náměsíčníci ke globálnímu konfliktu, je samozřejmě Čína,“ prohlásil také v debatě Zaorálek s tím, že Čínu by rády porazily USA v boji o hegemonii.

Evropa je podle něj obětí a prvním rýsujícím se terénem války. „Vzhledem ke kaši, kterou jsme si navařili, nemáme jinou cestu než pomáhat Ukrajině,“ dodal. Kdysi kýženou spolupráci Ruska s USA pokládal za „vábničku“, kterou USA nemyslely vážně.

Se Zaorálkovými postoji nesouhlasí ani někteří kolegové ze strany. Ukázala to už samotná debata, která byla zveřejněna na internetu. Během ní byl Zaorálek několikrát napomínán, aby dodržoval přidělený čas svých příspěvků, ten to však ignoroval. Kolega, exministr zahraničí Tomáš Petříček mu pak odebral mikrofon, Zaorálek se urazil a z debaty odešel.

Šmarda: Konflikt eskaluje Rusko, Zaorálek provokuje

Předseda Michal Šmarda se Zaorálkem v řadě výroků nesouhlasí, domnívá se, že Zaorálek používá tvrdší rétoriku, aby k problémům přitáhl pozornost. „Je to provokativní popis situace. Snaží se vyvolat diskusi tím, že často používá hyperboly,“ vysvětluje si Šmarda.

„Používat termín fašista, který vyvolává vzpomínky na holocaust a druhou světovou válku, to řešení situace nemůže pomoci. Výrok vhodný nebyl,“ dodal.

Se Zaorálkem souhlasí však s tím, že postup Izraelců v Gaze je hodný kritiky. S kolegou se naopak neshodne na tom, aby se ofenziva Ukrajinců v ruské Kurské oblasti označovala za „neuvěřitelnou eskalaci“.

„To Rusové útočí na Ukrajinu a konflikt eskalují,“ poznamenal. „Jediný způsob, jak na to reagovat, je buď Rusy zastavit, nebo na ně zaútočit někde jinde. Jestli se bráním formou tak, že se agresora snažím vytlačit ze svého území, nebo ho napadám tam, kde cítím jeho slabost, je jediný způsob, jak válku vést,“ dodal Šmarda.

Podle předsedy SOCDEM byla naopak chyba Západu, že Ukrajině nechtěla dovolit používat jeho zbraně na území Ruské federace.

ODS má 600 nových členů, STAN láká víc než SOCDEM

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám