Hlavní obsah

Zaměstnancům Liberty Ostrava, kteří budou bez peněz, dá kraj bezúročné půjčky

Ostrava
Aktualizováno

Moravskoslezský kraj pomůže zaměstnancům huti Liberty Ostrava, kteří se ocitnou bez peněz, prostřednictvím bezúročné půjčky ve výši 25 tisíc korun. Hejtmanství má pro ně připraveno 100 milionů, první peníze by mohlo vyplatit žadatelům už příští týden.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO)

Článek

„V pondělí zveřejníme na našich webových stránkách formulář, já předpokládám, že k prvním výplatám dojde do konce příštího týdne, do pátku,“ uvedl hejtman Josef Bělica (ANO) po pátečním jednání krajské tripartity. Uvedl, že bezúročná půjčka bude určena pouze pro zaměstnance Liberty, kteří nedostanou mzdy.

Podmínky pro získání půjčky chce mít hejtmanství přes víkend. „Jednotlivé parametry budou nastaveny našim právním odborem a odborem financí, celkový objem prostředků, který je na půjčky alokován, je zhruba sto milionů korun,“ upřesnil Bělica. Chce se také domluvit s úřadem práce, aby s jeho pracovníky, kteří budou do hutě kvůli výplatám náhrady za nevyplacené mzdy dojíždět už od příštího týdne, mohli jezdit i úředníci kraje. „Ti by lidem vysvětlovali k bezúročné půjčce vše potřebné.“

Bezplatná informační linka

Pro pracovníky hutě, která dluží miliardy korun, nemá ani na platy a míří do insolvence, zřídil kraj na čísle 800 023 800 také bezplatnou informační linku. Je už v provozu a lidé se na ni dovolají každý pracovní den od 8 do 17 hodin.

Liberty na sebe podala návrh na insolvenci. S výplatami odkazuje zaměstnance na stát

Ekonomika

„Na lince lidem například poradí, jak mají řešit nevyplacené mzdy, jaká mají práva a na co mají nárok v případě propuštění a podobně,“ popsal hejtman s tím, že ve spolupráci s úřadem práce nabídne krajský úřad zájemcům z řad hutníků také finanční a sociální poradenství.

„Poskytneme kontakty na právníky, Moravskoslezský pakt zaměstnanosti pak nabídne vlastní poradenství, možnosti rekvalifikací, další vzdělávání a psychosociální pomoc. Služba se bude vyvíjet na základě potřeb klientů,“ poukázal Bělica.

Odboráři pomoc vítají

To, že kraj pomůže lidem překlenout finančně složité období, odboráři z hutě vítají. „Je to super,“ řekl předseda OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina. Náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS) upozornil, že na huť, v níž pracuje více než pět tisíc zaměstnanců, je navázáno dalších asi 900 firem. V nich odhadem pracuje dalších 15 až 20 tisíc lidí. „Pro 300 firem je Liberty klíčový zákazník,“ poznamenal s tím, že problémy se tak mohou brzy týkat i dalších tisíců obyvatel kraje.

Členové tripartity proto chtějí, aby se pro huť co nejrychleji našel vhodný investor, který ji nejen zachrání, ale uchová v Ostravě integrovanou výrobu oceli. Právě udržení prvovýroby, což je výroba oceli, je důležité i pro odboráře.

Kolik Liberty Ostrava aktuálně dluží, není jasné. V únoru huť uváděla, že zhruba 1300 věřitelům dluží víc než 16 miliard korun. Tuto středu uvedla, že po splatnosti dluží přes pět miliard. Jisté je, že mezi věřiteli je i stát, respektive státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), která loni zaplatila za Liberty Ostrava pohledávku ve výši přibližně 1,5 miliardy korun za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank.

Liberty Ostrava musí koupit velká průmyslová firma, míní analytici

Ekonomika

Právě ten, kdo pohledávku od EGAP získá, bude mít podle vedení kraje i odborů šanci podnik převzít. „Dává to státu mocný nástroj v tom, že kdo získá pohledávku EGAP, tak bude mít velkou šanci se podílet na restrukturalizaci Liberty,“ řekl Unucka a dodal, že pro hejtmanství je proto klíčové, komu a jak bude pohledávka u EGAP předána.

Liberty Ostrava patří od roku 2019 skupině Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Problém platit závazky má už delší čas. Od prosince, kdy jí firma Tameh Czech zastavila kvůli neplacení dodávky energií, většina provozů v huti stojí. Společnost se pokoušela o preventivní restrukturalizaci, ale protože je v platební neschopnosti, nemá na mzdy a denně tratí 25 milionů, podala ve čtvrtek sama na sebe insolvenční návrh.

Foto: Pavel Karban

Předseda moravskoslezské tripartity Jiří Cienciala (uprostřed), moravskoslezský hejtman Josef Bělica (vlevo) a předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo po dnešním jednání v Ostravě

Stanjura: Vláda je v kontaktu s investorem, jenž zvažuje vstup do Liberty Ostrava

Ekonomika

Výběr článků

Načítám