Hlavní obsah

Zaměstnanci soudů budou tři dny stávkovat kvůli platům

Aktualizováno

Od 7. do 9. října budou stávkovat zaměstnanci soudů. Stávku vyhlásili kvůli nedůstojným platům a enormní pracovní vytíženosti. Stávkovali už 29. května, kvůli neúspěšným jednáním s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) ohledně navýšení platů byli už delší dobu ve stávkové pohotovosti.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Stávkovalo se už 29. května.

Článek

„Česká justice se dlouhodobě potýká s problémy, které ohrožují základní práceschopnost celého systému. Zásadní podfinancování, nedostatečné personální kapacity a enormní pracovní vytížení vede k tomu, že ztrácí možnost zajistit úkoly včas a kvalitně,“ stojí v prohlášení výboru Odborového svazu justice.

„Z důvodu nedůstojných platových podmínek zaměstnanců soudů (mimo soudců) vyhlašuje Odborový svaz justice třídenní stávku v termínu od 7. do 9. 10. 2024. Ke stávce se k dnešnímu dni přihlásilo 90 % zaměstnanců okresních a obvodních soudů a 65 % zaměstnanců soudů vyšších instancí, s výjimkou soudu Ústavního a jednoho soudu okresního,“ stojí v prohlášení. Po skončení stávky stávková pohotovost zaměstnanců soudů dále trvá.

U soudů dnes jen to nejakutnější. Zaměstnanci stávkují

Domácí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se o stávce dozvěděl od novinářů. „Pro mě je to novinka. O tom, že vyhlásili stávkovou pohotovost, vím už delší dobu. Pořád se jedná, ale je známé, že na to nejsou finanční prostředky,“ poznamenal Blažek.

„Já tu stávku spíše nechápu ani tak proti resortu, ale proti celkovému státnímu rozpočtu, který ovšem jiný, než jaký je, být skoro nemůže, a to z mnoha důvodů: Nemáme na to ty prostředky,“ řekl ministr spravedlnosti.

Ten se zatím nedohodl ani se zástupci vlastního ministerstva, kde je část pracovníků rovněž ve stávkové pohotovosti. V této souvislosti upozornil, že průměrný plat v jeho úřadu činí 62 tisíc korun. Řada lidí, vesměs právníků, nicméně prý kvůli penězům ministerstvo opouští a jejich fluktuace je podle Blažka znepokojivá.

„V tuto chvíli ale nemám žádné finanční prostředky na navýšení, stejně jako tomu je úplně ve všech resortech. To by se muselo navyšovat všem a na to stát prostředky prostě nemá,“ dodal Blažek.

Blažek dokončil změny v trestním právu, dotknou se pěstování konopí i alternativních trestů

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám