Hlavní obsah

Zaměstnanci pražských státních zastupitelství zahájili stávku

Zaměstnanci pražských státních zastupitelství v pátek ráno začali stávkovat kvůli nízkým platům a pokračovat ve stávce budou do úterka. Na vnějším chodu úřadů se protest výrazně neprojeví, v dalších dnech ale bude mít dopady zejména v podobě prodloužení lhůt, uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) Aleš Cimbala.

Foto: Václav Záhorský, ČTK

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3

Článek

Státní zastupitelství uzavřela podatelny, omezila odesílání pošty, sepisování podání a zapisování nových věcí. V nezbytných případech budou žalobci přijímat osobně doručená podání, především pokud půjde o podání od soudů či policie.

Stávkují zaměstnanci městského a všech obvodních státních zastupitelství v hlavním městě kromě Prahy 6, která však protest podpořila. Odbory odhadují, že se ke stávce na obvodních státních zastupitelstvích připojilo 102 zaměstnanců ze 109, kteří by v pátek přišli do práce. Celkově jich na obvodech pracuje 117, část z nich je ale na rodičovské či mateřské dovolené. Na MSZ působí 59 administrativních pracovníků.

„Státní zástupci se i v těchto dnech dostaví k soudním jednáním,“ řekl Cimbala. Spisy si podle něj vyžádali dopředu. Žádná líčení se tak kvůli stávce nebudou muset odročovat. Po skončení stávky ale budou podle mluvčího administrativní pracovníci zahlceni a lhůty pro vyřizování podání se prodlouží.

KOMENTÁŘ: Soudy zavřené kvůli stávce jsou vážným varováním – Alex Švamberk

Komentáře
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám